La Xarxa de Parcs Naturals fa la concessió de més de 1.800 ha de pastura per a 1.310 ovelles, un ramat de 40 vaques i 61 cavalls
Ramat d'ovelles al Parc Natural del Montseny. Autor: Oriol Clavera
Aquest novembre s’ ha atorgat, mitjançant subhasta, la llicència de pastura de més de 1.800 hectàrees en nou lots repartits en quatre espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals: Parc Natural del Montseny, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc del Castell de Montesquiu i Parc del Garraf. Així doncs, durant els propers quatre anys s’aprofitaran, en extensiu i en el conjunt dels nou lots subhastat, 1.837,38 hectàrees, amb cinc ramats d’ovelles, amb un total de 1.310 caps, un ramat de 40 vaques i tres d’èquids, amb un total de 61 cavalls.
En concret, al Montseny s’ha fet la concessió de 179,53 hectàrees per a 330 ovelles (L’Agustí i El Bellver, municipi de Tagamanent) i 50,51 ha per a 80 caps més (Vallforners, municipi de Tagamanent). Al Garraf, hi ha dues finques per a 200 ovelles, amb 268,87 hectàrees (Can Grau i L’Esquerrà, municipis d’Olivella i Olesa de Bonesvalls) i 376,4 (Can Vendrell, Jafre i Vallgrassa, municipis d’Olivella i Begues), així com una finca de 323,81 ha (Can Grau, la Mesquita i Mas Vendrell, als municipis d’Olivella i Avinyonet del Penedès) per a 20 cavalls de la Fundació Miranda.
A Montesquiu s’ha atorgat una finca de 63,43 ha per a 40 vaques, a les finques de Planeses i la Solana (municipi de Montesquiu), i dues de 41,01 (Les Codines, municipis de Montesquiu i Sora) i 27,62 (a les finques de Casa Nova del Castell i Sant Moí, als municipis de Montesquiu i Santa Maria de Besora) i per a 22 i 19 cavalls respectivament. Al Montnegre l’única concessió és de 506,2 hectàrees i 500 ovelles, a les finques de Can Bosc i Ca l’Arenes, municipi de Dosrius.
Conservació d’espais oberts
La Diputació de Barcelona és propietària de 11.875,14 ha de forests públiques als espais naturals protegits del Montseny, Montnegre i Corredor, Montesquiu, Garraf i Sant Llorenç del Munt i l’Obac que, d’acord amb el que estableixen els articles 53 i 54 de la Llei 6/1988 de 30 de març, Forestal de Catalunya, gestiona directament mitjançant plans tècnics de gestió i millora forestal (PTGMF). La finalitat d’aquest plans és conèixer, no només les masses forestals, sinó també aquells espais no arbrats disponibles per l’aprofitament de pastures i així conservar la flora i fauna pròpies d’aquests espais oberts.
Mitjançant aquests plans, Espais Naturals ha promogut durant els darrers anys diferents treballs de recuperació i millora dels antics conreus i prats, així com la reconstrucció de les infraestructures associades, en diferents finques públiques propietat de la Diputació de Barcelona. També s’ha fomentat el seu aprofitament i els seus beneficis han servit per finançar part d’aquest treballs de millora.
Els aprofitaments de pastures són un tipus d’aprofitament forestal definit a l’esmentada Llei Forestal de Catalunya, i, d’acord amb la Llei 43/2003 estatal de Monts i el Decret 336/1988, pel qual s’aprova el Reglament de patrimoni dels ens locals de Catalunya, s’estableix que els ens locals tenen la facultat, a tal efecte, d’atorgar llicències d’ocupació temporal.
Com que la Diputació de Barcelona, d’acord amb el seu Pla d’actuació de mandat 2021-2023, vol continuar apostant pel foment del comerç de proximitat i els mercats, que tenen un paper primordial per a les comunitats locals com a element de cohesió social i de desenvolupament econòmic, i en consonància amb diferents plans d’acció estatals i comunitaris (Pacte Verd Europeu) que pretenen fomentar l’economia circular, la presentació d’ofertes per part dels licitadors s’ha restringit exclusivament als lots corresponents a un únic espai natural protegit de la Xarxa de Parcs Naturals dels que han estat objecte de licitació.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Montesquiu, Garraf, Montnegre-Corredor, Xarxa de Parcs Naturals, Prevenció incendis, Paisatge, Biodiversitat, hàbitats, Gestió del medi, ODS,