caes

Xarxa de Parcs Naturals Va tenir lloc a Mollerussa el 6 i 7 d'abril

La Xarxa de Parcs Naturals mostra la seva aposta pel turisme sostenible i l'accessibilitat al III Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat

13/04/2022

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona va mostrar la seva aposta pel turisme sostenible i l’accessibilitat a Mollerussa en el III Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat), titulat 'Redescobrim els nostres espais naturals', el 6 i 7 d’abril, amb la presència de prop de dos-cents professionals del sector de l’ecoturisme català. Va ser un  marc idoni per conèixer projectes semblants que es fan arreu i contactar amb agents territorials diversos, tant de l’administració com de la iniciativa privada.

El Fòrum estava organitzat pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i impulsat per la Taula d'Ecoturisme de Catalunya per donar resposta a un dels objectius principals del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022, el d’afavorir pràctiques sostenibles que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics.

Hi va haver ponències, taules de debat, sessions de treball participatives i una àgora de projectes, amb l’objectiu d’identificar i afrontar el nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya.  Els 20 anys de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) en espais naturals protegits, i el guiatge i la inclusivitat en la descoberta del territori, són altres temes que s’hi van debatre.

El primer dia, dos ponents de la Global Ecotourism Network van obrir el Fòrum relatant la visió i bones pràctiques d’ecoturisme als seus respectius països, Veneçuela i Japó. Seguidament, van tenir lloc presentacions de caràcter institucional relatives al Pla d’Ecoturisme de Catalunya 2023-2027 i els vint anys de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). A la tarda, es van desenvolupar quatre taules de debat temàtiques, en què es van presentar casos concrets de turisme sostenible i responsable al territori català. Els assistents van tancar la primera jornada amb visites guiades a diversos espais d’interès vinculats a l’oferta turística de la zona. 

El segon dia va ser eminentment pràctic. En els entorns de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, els participants agrupats per temàtiques van poder fer tallers de cocreació sobre un dels quatre àmbits d’interès del Fòrum: la redescoberta sostenible i responsable; l’ecoturisme universal; els espais protegits com a generadors de salut i natura; i el paper dels guies com a peça clau de l’ecoturisme. El dinar de cloenda va ser fet amb productes locals a càrrec de l’Associació Leader de Ponent.

Per part de la Xarxa de Parcs Naturals, Josep Melero, cap de la Secció d’Ús Públic i Educació Ambiental del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona va moderar la taula "Redescobrir els espais naturals de forma inclusiva i guiada" en la qual es va anunciar la presentació, abans de l’estiu, d’un Llibre Verd sobre l’Ecoturisme Universal a Catalunya. També es va fer l’exposició i presentació d’un pòster sobre els programes, serveis i recursos d’accessibilitat que s’ofereixen als espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals. Al Fòrum, també hi van assistir els tècnics dels parcs acreditats amb la CETS (Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix).
 
L'ecoturisme, un producte a l'alça 

L’Organització Mundial del Turisme (OMT) calcula que un 20 % del turisme d'abast global és ecoturisme o turisme en entorn natural. En aquest sentit, cal destacar el potencial de Catalunya. Disposa d’una xarxa de més de 180 espais protegits pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), amb una superfície equivalent al 30 % del territori català, així com una important oferta de recursos, empreses especialitzades i serveis complementaris que serveixen de base per a l’estructuració de productes ecoturístics. 

L’Agència Catalana de Turisme promociona la marca Ecoturisme Catalunya. L’ecoturista que visita Catalunya té un perfil d’entre 30 i 50 anys, aprecia l’entorn natural, fa rutes i visites guiades (tant a la natura com en recursos culturals) i busca experiències relacionades amb la flora i la fauna de la zona. S’allotja en hotels i cases de turisme rural i acostumen a fer estades d’entre dues i quatre nits a la destinació. Acostumen a ser parelles o famílies amb fills, procedents principalment de Catalunya, però també de la resta d’Espanya, França, Alemanya, el Benelux i els països nòrdics. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Accessibilitat als parcs, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, ODS,