La Xarxa de Parcs Naturals participa al XIX Congrés Esparc
Delegació de la Xarxa de Parcs Naturals. Autor: XPN
El municipi alabès de Laguardia va acollir del 7 al 10 de juny el XIX Congrés Esparc 2016, que organitza la federació Europarc - Espanya (l'organisme que aplega a totes les administracions públiques gestores d'espais naturals protegits de l'Estat espanyol) i la Diputació Foral d'Àlaba amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Ordenació del Territori del Govern Basc i l'Agència Basca de Turisme, sota el lema 'Societat i àrees protegides'. La Xarxa de Parcs Naturals hi va ser present amb la participació d'una delegació de tècnics i directors de parcs.
A la sessió inaugural de la dinovena edició del Congrés Esparc van prendre la paraula Pedro León García de Olano, alcalde de Laguardia; Ramiro González Vicente, diputat general d'Àlaba; Carles Castell, president d'Europarc - Espanya, i Iñigo Urkullu, lehendakari. La conferència inaugural "Aigua, agricultura i biodiversitat: aliances necessàries per a potenciar els serveis dels ecosistemes", va anar a càrrec d'Alberto Garrido Colmenero.
En total, a l'esdeveniment hi van assistir més de 160 persones de la quasi totalitat de les comunitats autònomes, entre gestors de parcs i entitats afins a la protecció de la natura. Durant els dies que va durar el congrés, la participació de la Xarxa de Parcs Naturals fou intensa i diversa. Així, la delegació de tècnics i directors de parcs van oferir diverses comunicacions, van formar part del mercat d'experiències i van participar activament en alguns dels cinc tallers de treball previstos que abordaven les temàtiques següents: Fórmules en col·laboració per a la gestió; Adaptació al canvi climàtic en la planificació i gestió; Estat de conservació d'hàbitats i espècies; Finançament per a la conservació de la Xarxa Natura 2000; Curses per la muntanya i ús públic.
Concretament, les aportacions van ser les següents:
Tallers de treball (8 de juny):
A cadascun dels tallers hi havia quatre o cinc experiències concretes que servien per emmarcar i iniciar el debat amb els assistents. A tall d'exemple, en el Taller 1 (Fórmules en col·laboració per a la gestió), Cinta Pérez va oferir la presentació "El Consorci del Parc de la Serralada de Marina" i el Taller 5 (Curses per la muntanya i ús públic) va estar coordinat per Jordi Soler.
Comunicacions orals (9 de juny):
"Interoperabilitat en la gestió i difusió de dades de biodiversitat. Experiències de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona" (Carles Dalmases); "Ordenació de les activitats organitzades en el Parc del Foix" (Pau Mundó); "L'accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona" (Josep Melero); "El procés de participació per a l'elaboració d'un document de bones pràctiques en les activitats organitzades a peu al Parc del Montnegre i el Corredor" (Toni Navarrete i Mireia Vila); "Aplicació de la crema prescrita per a la recuperació de les pastures i el manteniment de la biodiversitat al Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera" (Lluís Martínez i Maria Barrachina), i "Estudi, seguiment i accions per a la conservació de boscos vells en el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny" (Anna Sanitjas).
Mercat d'experiències (9 de juny):
"Recuperació de l'estructura de mosaic d'hàbitats a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona" (Ana Cabrerizo); "Recuperació de cultius al Parc del Garraf i la seva influència sobre les espècies cinegètiques - 2006-2014" (Santi Llacuna); "Recuperació dels valors naturals de l'entorn de Sant Jeroni de la Murtra" (Josep Santaella - Parc de la Serralada de Marina); "Sistema d'Informació Geogràfica de Gestió d'Espais Protegits" (Quique Rasche); "Creació d'una franja de baixa combustibilitat" (Martí Comellas - Parc Natural del Montseny).
El seguiment de les comunicacions orals, tallers de treball i mercat d'experiències es va completar amb la visita tècnica, el 8 de juny, al biòtop protegit del complex lacunar de Laguardia (format per les llacunes de Carralogroño, Carravalseca, Muso i la bassa d'origen artificial El Prao de la Paúl) i amb l'excursió, l'endemà 9 de juny, al Parc Natural d'Izki (situat al sud-est d'Àlaba i el quart més gran d'Euskadi).
Esparc, entès com a espai de trobada i intercanvi, organitza biennalment el seu congrés, del qual en surten un seguit de recomanacions tècniques que es procura aplicar en la gestió diària dels organismes membres.
Per a més informació, consulteu el lloc web d'Europarc - Espanya.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Biodiversitat, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Divulgació, Ponències, general,