caes

Xarxa de Parcs Naturals Per compilar, catalogar i difondre fons documentals de medi ambient i espais naturals protegits

La Xarxa de Parcs Naturals participa al XV Seminari RECIDA

24/05/2016

Del 18 al 20 de maig d'enguany, s'ha celebrat a la seu del CENEAM (Centro Nacional de Educación Ambiental), ubicat a Valsaín (Segòvia), el XV Seminari de la Xarxa de Centres d'Informació i Documentació Ambiental de l'Estat Espanyol (RECIDA).

Aquesta xarxa aplega uns 135 centres, entre biblioteques, centres de documentació i entitats dedicades preferentment a compilar, catalogar i difondre fons documentals dedicats al medi ambient i als espais naturals protegits. Per millorar l'assoliment d'aquests objectius, la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha estat present i ha format part de l'associació RECIDA d'una manera destacada des de la primera edició. Aquest 2016, la trobada ha comptat amb 47 assistents -responsables tècnics o gestors d'aquests centres o d'institucions- pertanyents a tretze comunitats autònomes.

Com a membres de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, han assistit a aquest seminari la documentalista del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i la responsable de la coordinació del catàleg col·lectiu dels 12 centres de documentació que conformen la Xarxa.

La Generalitat de Catalunya va ser-hi present amb la documentalista del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un representant del Departament de Territori i Sostenibilitat i un del Departament de Cultura, també l'Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l'Ateneu Barcelonès.

La representació catalana en aquestes trobades acostuma a ser força nodrida en correspondència amb les moltes activitats i l'interès que es té per aquest tema; aquests seminaris són un marc de trobada i de presentació de noves experiències des de diferents àmbits de les ciències naturals i la gestió del medi ambient, fent aportacions sovint de forma conjunta i distesa. Entre l'últim seminari i el següent, s'estableixen grups de treball que aprofundeixen en les conclusions obtingudes i treballen en xarxa sobre aspectes vinculats al màrqueting ambiental, xarxes socials, programari Koha per a petites biblioteques ubicades als parcs nacionals i portal web. Enguany s'ha acordat que es treballarà per aconseguir que la documentació ambiental estigui més present a les xarxes socials.

Un altre acord molt destacable, votat a mà alçada, és el de crear la primera associació de professionals en documentació ambiental.

Tota la documentació del seminari es pot trobar a la web del CENEAM i les activitats que fan regularment els centres, al portal RECIDA. Podeu descarregar-vos el programa de la jornada a l'enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Educació ambiental, general,