caes

Xarxa de Parcs Naturals | Guilleries-Savassona | Sant Llorenç-Obac El resultat va ser un panell sobre l'estat de l'espècie, amenaces i mesures

La Xarxa de Parcs Naturals, present en una conferència europea LIFE sobre el voltor egipci o aufrany comú ('Neophron percnopterus') a Itàlia

27/09/2023

Durant els dies 19, 20 i 21 de setembre del 2023, es va celebrar a Matera (Itàlia) la conferència final del projecte LIFE del voltor egipci o aufrany comú (Neophron percnopterus), amb la participació d’un tècnic de la Xarxa de Parcs Naturals, ja que hi ha dues parelles d'aufranys als parcs. Organitzat per e-distribuzione S.p.A., l'acte va oferir una il·lustració en profunditat de les accions i els resultats del projecte i, gràcies a la participació de ponents d'Itàlia, Espanya, Portugal, Bulgària, Israel, Gran Bretanya i Grècia, es va fer un panell integral sobre l'estat de l'espècie, les amenaces per a la seva conservació i les mesures més efectives adoptades per salvaguardar-la.

A la conferència es van dedicar diverses ponències a l'amenaça que suposa l'electrocució, fomentant una discussió productiva sobre diversos aspectes relacionats, com ara la legislació vigent, els tipus estructurals de mitigació i la selecció d'àmbits prioritaris d'intervenció.

La jornada va permetre identificar les línies d'actuació que caldria desenvolupar a Itàlia per intentar garantir un futur a aquesta espècie, actualment en una situació extremadament crítica. Entre altres constatacions, va quedar clar que la caça furtiva és una emergència tant a terra com al tram de mar entre Itàlia i Tunísia.

La tarda del 20 de setembre, molts dels participants van poder visitar una zona del Parc Murgia Materana, a la Gravine di Matera ZSC/ZPS, on exemplars nascuts en captivitat van ser alliberats per ISPRA, amb el suport de l'Associació CERM, Biodiversità sas i De Rerum Natura sas.

La conferència es va cloure el 21 de setembre amb una visita a una de les zones del projecte, la ZSC/ZPS Area delle Gravine, i una caminada per un camí paisatgístic a l'oasi LIPU Gravina di Laterza. Gràcies al projecte LIFE de voltor egipci en aquesta zona Natura 2000, lloc històric de nidificació del voltor egipci i lloc d'alliberament de molts voltors nascuts en captivitat, s'ha creat una estació d'alimentació suplementària i s'han dut a terme àmplies activitats de sensibilització per als criadors, els turoperadors i la població escolar per LIPU amb la coordinació de la Regió de Puglia. Es van aïllar 148 suports de línia elèctrica de mitjana tensió més a la zona mitjançant la distribució electrònica.

Les presentacions de les jornades estaran disponibles properament per a la seva descàrrega en format PDF a l'apartat Documents d'aquest web.

Per veure l'esdeveniment del 19 de setembre del 2023, cal clicar en aquest enllaç de Facebook i per al del 20 de setembre del 2023 en aquest altre enllaç.

L'aufrany a la Xarxa de Parcs Naturals

A la Xarxa de Parcs Naturals, hi ha una parella d'aufranys que nidifiquen al Parc Natural de Sant Llorenç  del Munt i l’Obac i una altra que ho fa a l’Espai Natural de Guilleries-Savassona. De la primera parella se’n fa seguiment des del 2011 per part dels guardes, el tècnic conservació i l’Equip de Biologia de la Conservació (IRBio –UB). Aquest darrer equip pren dades biomètriques, mostres dels polls i restes de la seva dieta que han servit per publicar diferents articles científics.

La parella en qüestió té habitualment un èxit reproductor de dos polls volanders cada any des del 2011 i fins aquesta temporada 2023 inclosa. El 2019 els dos polls van morir emmetzinats per rodenticides (segons l’informe anatomopatològic forense redactat per l’equip veterinari de l’IREC – CSIC). Més informació en aquest document: Monitoring, research and conservation related to Neoprhon percnopterus in Catalonia (PDF).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: vertebrats, ocells, Ponències, Publicacions, Xarxa de Parcs Naturals, Guilleries-Savassona, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,