Gràcies al treball conjunt amb les entitats, agents, empreses i altres administracions del territori, aquest 2022 ja són més de cinquanta les propostes d'educació, lleure i conscienciació ambiental que s'ofereixen a la ciutadania, totes gratuïtes, per celebrar el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura.
Entre les activitats que es poden fer del 19 de maig al 5 de juny, hi ha banys de bosc, excursions, visites guiades i sortides de descoberta naturalista, com ara a coves i avencs, xerrades sobre insectes i mamífers, observacions astronòmiques, observacions d’ocells, marxa nòrdica, actuacions de neteja i accions participatives i de voluntariat ambiental i, fins i tot, una sortida interpretativa amb el Bus Parc.
També s'ofereix una línia específica de propostes emmarcada en el "Parcs i biblioteques… naturalment!" -programa conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona- amb tallers, espectacles familiars, presentacions de llibres i hora del conte en les biblioteques del programa.
El Dia Europeu dels Parcs és també l'inici de la Setmana de la Natura a Catalunya, una iniciativa capitanejada des del 2017 per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
Cada anys, així mateix, el Dia Europeu dels Parcs - Setmana de la Natura és una de les quatre efemèrides ambientals que celebra DocAmbCat, la xarxa que agrupa més d’un centenar de biblioteques i centres de documentació catalans amb fons de temàtica ambiental. Al 2022, les altres tres són el Dia Mundial de l’Educació Ambiental (26 de gener), el Dia Mundial de l’Hàbitat (3 d’octubre) i el Dia Mundial per la Ciència per la Pau i el Desenvolupament (10 de novembre).
Sota el lema “Som Natura. Reflexionar, Restaurar, Reconnectar", el Dia Europeu dels Parcs 2022 serà, per tant, el moment idoni per subratllar la necessitat de tornar a equilibrar la nostra relació amb la natura i destacar com les àrees protegides són llocs ideals per restaurar la naturalesa i la nostra connexió amb ella. Per això, ara i en el futur, hem de protegir-la.
Per a més informació i inscripció prèvia a les activitats, es pot consultar la web i el calendari del Dia Europeu dels Parcs.
Suècia, 24 de maig del 1909
El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig del 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé quatre-cents membres pertanyents a 36 estats, entre ells la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, celebra aquesta efemèride cada any sota un lema diferent. A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció que sumen el 30 % del territori del país.