La xarxa RECIDA publica 'Salud y espacios naturales. Guía de recursos'
Portada de la guia 'Salud y espacios naturales'.
Autor: RECIDA
La Xarxa de Centres d'Informació i Documentació Ambiental (RECIDA) ha publicat la guia de recursos 'Salud y espacios naturales', coordinada conjuntament des del Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM, Rosario Toril) i des de l’oficina d’EUROPARC-España (Javier Puertas), amb les aportacions d’alguns dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals i l’assessorament de Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.
Aquesta guia aporta un ampli recull de recursos sobre els beneficis que per a la salut i el benestar humà proporcionen uns espais naturals adequadament gestionats. S'han inclòs materials relatius a la temàtica delimitada, centrades en les sinergies entre salut i espais naturals; per la qual cosa s’han deixat al marge recursos generals sobre accessibilitat universal, patrimoni immaterial i boscos, entre d'altres àmbits temàtics propers.
Salud y espacios naturales. Guía de recursos s'adreça a professionals vinculats a la gestió ambiental en un sentit ampli, d'espais naturals en particular, així com a altres persones interessades en la matèria, incloent el sector de la salut. Al costat de recursos com llibres i articles, amb força referències científiques, s'han incorporat recursos electrònics, des d'experiències documentades a enregistraments de seminaris en línia, passant per podcasts, entre altres.
Els espais protegits són una de les principals eines per a la conservació de la natura. La gestió activa i eficient de les àrees protegides és clau per mantenir i reforçar les seves múltiples funcions ambientals, culturals, socials, econòmiques, científiques i educatives. També, d'altra banda, la contribució dels espais protegits als Objectius de desenvolupament sostenible és molt gran, tant als objectius ambientals com són els ODS 14 i ODS 15, conservació dels ecosistemes terrestres i marins, com a nombrosos objectius socials i econòmics, com l'ODS 3, millora de la salut i el benestar humà. Per això apareixen a la coberta de la guia.
Entre molts serveis que brinden a la societat, els espais naturals són escenaris privilegiats per al contacte i la reconnexió amb la natura, i proporcionen múltiples beneficis per a la nostra salut i benestar en les seves dimensions ambiental, social, física i mental i espiritual. Partint de la base que la salut no és només l'absència de malaltia, sinó un estat de complet benestar físic, mental i social, els espais naturals juguen un important paper en la nostra salut.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Llibres, revistes i CD, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Educació ambiental, ODS, Altres,