Una mica d'història
Tot va començar a l’inici del segle passat amb la declaració a Suècia, el 24 de maig del 1909, dels primers parcs nacionals europeus. Quasi una dècada més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. El 1928 naixia el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, l'any 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.
Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (des del 1955), al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. Això poc més d'un milió d'hectàrees protegides, que representa el 30% del nostre territori. Per la seva banda, a tot l'Estat espanyol són uns 940 els espais naturals protegits amb figures de protecció diverses, que abracen prop de set milions d'hectàrees terrestres, un 13% de la superfície espanyola, i 490.000 hectàrees marines.
Per recordar aquella primera declaració i difondre, entre la ciutadania, els valors que l'animaven aleshores i que encara perviuen, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (Europarc), que aglutina gairebé quatre-cents membres pertanyents a trenta-sis estats europeus, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.
El patrimoni cultural: també a la natura!
Aquest any 2018, la Federació EUROPARC invita de nou a tots els estats europeus i a les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat. Enguany, ho fa sota el lema "El patrimoni cultural: també a la natura!”.
El Dia Europeu dels Parcs 2018 és, per tant, una bona oportunitat per transmetre a la societat com els espais naturals protegits són espais saludables per a milers de ciutadans del nostre país; com els parcs contribueixen a afrontar els efectes del canvi climàtic i minimitzar els seus impactes; com els parcs són escenaris per plantar, cuidar, restaurar i promoure la diversitat genètica; com els parcs poden ajudar a noves formes de reduir la petjada ecològica, i, finalment, com els parcs promouen la sostenibilitat dels pobles i ciutats circumdants.
Una gran oferta d'activitats gratuïtes arreu de la Xarxa de Parcs Naturals
Per tot això, us convidem a participar en alguna de les més de cinquanta activitats que, una vegada més i amb caràcter gratuït, la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs Naturals han organitzat del 16 al 27 de maig.
Hi trobareu passejades guiades, tallers infantils, jornades de portes obertes, exposicions, etc. En algunes, però, us haureu d'inscriure prèviament.
Consulteu l’ampli ventall d’activitats que s’organitzen a l'Agenda dels parcs - Dia Europeu dels Parcs.