caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Aquests espais de treball impliquen administracions, sectors econòmics i ciutadania

Life eCOadapt50, d'impuls local per a l'adaptació al canvi climàtic, obre els primers espais de treball i participació a la Xarxa de Parcs Naturals

11/10/2023

Han començat a crear-se en els diferents parcs de la Xarxa de Parcs Naturals els primers living labs del projecte europeu Life eCOadapt50, d’adaptació al canvi climàtic a diferents territoris de Catalunya. Són espais de treball i de participació que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local. El primer living lab es va celebrar el 28 de setembre al Parc del Castell de Montesquiu, aprofitant la trobada d’entitats, i el 10 d'octubre es va fer el del Parc del Montnegre i el Corredor a Llinars del Vallès.

El projecte compta amb 24 socis i està liderat per la Diputació de Barcelona. Integra 19 territoris amb els seus agents socioeconòmics, la seva ciutadania i les seves administracions públiques per potenciar l’acció en adaptació al canvi climàtic als sectors agroramader, pesquer, forestal i turístic. 

Incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitjana i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos, etc.) d’un ampli ventall de comarques.

Els living labs pel canvi climàtic (LL4CC) s’estan constituint al llarg d’aquest mes d’octubre a cadascun dels 19 territoris. A la província de Barcelona, en formen part l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, del Bages i d’Osona i 10 espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.  

Durant el procés de gestació dels living labs s'identificaran els actors clau que participaran en la cocreació de propostes i solucions per reduir els efectes dels fenòmens climàtics sobre les persones, infraestructures i activitats econòmiques, entre d’altres.

Calendari

Els propers living labs que es constitueixen són: GALP Costa Brava (16 d’octubre), Associació Leader Ponent (17 d’octubre), Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (17 d’octubre), Adrinoc- Associació DRI Zona Nord-Oriental de Catalunya (18 d’octubre), Parc del Foix, Parc d’Olèrdola i Parc del Garraf (23 d’octubre), Parc de la Serralada de Marina (24 d’octubre), Espai Natural de les Guilleries-Savassona (25 d’octubre), Consorci Leader Pirineu Occidental (25 d’octubre), Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (26 d’octubre), Consell Comarcal del Penedès (30 de novembre), Consorci per al desenvolupament rural de la Catalunya Central (26 d’octubre), Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura (7 de novembre), Parc de la Serralada Litoral (31 d’octubre) i Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (27 d’octubre).

Les xifres

Life eCOadapt50 compta amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60 % pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40 % pels 24 socis públics i privats que en formen part. El projecte europeu preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen prop de 19.400 km2 i involucren més de 900.000 habitants.

A més, al llarg dels vuit anys de projecte es preveu mobilitzar més de 73 milions d’euros per impulsar un miler d'accions complementàries amb la implicació de l’Administració local, centres de recerca, actors socioeconòmics i ciutadania.

El projecte eCOadapt50 respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l’Agenda global per al 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

compartir

Font de la informació: Life eCOadapt50

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,