caes

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Sant Miquel del Fai Se celebra del 22 al 26 de maig, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs, que és el 24 de maig

Participació activa de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals al Congrés ESPARC 2024 a Sigüenza

21/05/2024

Coincidint amb la celebració del Dia Europeu dels Parcs, el 24 de maig, se celebra a Sigüenza el XXII Congrés ESPARC. Organitzat per la Conselleria de Desenvolupament Sostenible de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i Europarc-Espanya, reunirà entre el 22 i el 26 de maig tècnics de les administracions públiques dedicats a la planificació i la gestió d'àrees protegides, i també professionals de la conservació de la natura. La Gerència de Serveis d’Espais Naturals hi té una presència activa, amb diverses ponències i la coordinació de dos dels sis tallers del congrés.

Europarc-Espanya és el principal fòrum professional dedicat a la planificació i gestió de les àrees protegides en què participen totes les administracions competents. Des del primer congrés del 1995, els congressos ESPARC s'han consolidat com un espai de trobada per a l'intercanvi i la difusió d'informació entre professionals que contribueix al reconeixement dels beneficis socials i ambientals que les àrees protegides brinden al conjunt de la societat.

La federació de parcs espanyols impulsa actualment el “Programa 2030. Àrees protegides i canvi global: Territoris vius de conservació per al benestar humà”, una crida a l'acció per millorar el paper del conjunt de les àrees protegides a Espanya davant dels grans reptes que vivim associats canvi global. El congrés ESPARC 2024, especialment a través dels tallers i l'intercanvi d'experiències, proporciona un espai de debat tècnic per avançar col·laborativament en els reptes actuals i futurs.

Coordinació de tallers i comunicacions

La presència de la Diputació de Barcelona l’encapçala Juana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals i, a més, directora d’Europarc-Espanya. Juntament amb Jordina Grau, tècnica d’ús públic del Parc del Montnegre i el Corredor, presentaran la ponència “Replanteando la gestión del hábitat ribereño en el Life Trito Montseny”.

Dels sis tallers que es fan durant el congrés, el dijous 24 de maig, dos estan coordinats per personal de la gerència. Es tracta del taller 3 “¿Cómo asegurar la coherencia entre los objetivos de conservación y la gestión del turismo en las áreas protegidas?”, amb Sofía Paricio, cap d’Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic. L’altre taller és el 6 “¿Cómo mejorar la comunicación del papel de las áreas protegidas en un contexto de cambio global?”, amb la coordinació d’Assumpta Górriz, cap de la Subsecció de Comunicació, Formació i Coordinació, i Susanna Ginesta, tècnica de la mateixa subsecció.

Les altres comunicacions orals que presentaran els tècnics són “Hacia el mínimo común denominador para el diagnóstico natural de una red de parques naturales”,  a càrrec de David Carrera, cap de la Subsecció de Conservació; “Gestión de anfibios introducidos en el Parque del Montnegre y el Corredor: enfermedades emergentes e hibridación”, a càrrec de Berta Capellà, tècnica de conservació del Parc; “Proyecto Tech4Nature Spain”, a càrrec de Daniel Pons, tècnic de conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac; “Life Mixforchange: gestión forestal adaptativa y naturalística”, a càrrec de Joan Rovira, enginyer forestal del Servei d’Anàlisi i Gestió Territorial, Inversions i Obres; i “Evolución del proyecto de regulación del uso público en el valle de Sau. La sequía y las piedras del hambre”, a càrrec d’Alba Ludevid, tècnica d’ús públic de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Finalment, el cap de la Secció d’Ús Públic i Educació Ambiental, Josep Melero, presentarà en el mercat d’experiències el programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”.

Per part del Parc Natural de la Serra de Collserola, que forma part de la Xarxa de Parcs Naturals, hi participa el director, Raimon Roda, explicant el Contracte  Agrari de Collserola.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Divulgació, Ponències, Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Parc Fluvial Besòs, Sant Miquel del Fai, Dia Europeu dels Parcs, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,