caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny El termini de presentació acaba el 30 de novembre

Segona edició del Premi Rafael Patxot i Jubert

04/07/2016

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) convoca la segona edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, dins la convocatòria dels Premis Sant Jordi 2017, a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre algun dels aspectes afins a la trajectòria intel·lectual i científica de Rafael Patxot. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros.

Enguany, el premi s'adjudicarà a treballs que incloguin les temàtiques següents:

1. Història medieval catalana.
2. Història de les ciències a Catalunya.
3. Història local de Sant Feliu de Guíxols.
4. Dret internacional en la defensa dels drets i valors humans.

El treball haurà de ser inèdit i redactat en català. Les candidatures s'hauran de presentar telemàticament i en format paper a l'IEC. El termini de presentació finalitza el 30 de novembre del 2016 a les 13 h.

Més informació a les Bases de la 2a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert.

Per la seva banda, els guardons corresponents a la 1a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert van ser lliurats el passat 21 d'abril a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) en el marc de l'entrega de premis corresponent a la LXXXV Cartell de premis i de borses d'estudi de l'IEC - Premis Sant Jordi 2016. Els premiats van ser Maria Garganté i Llanes i Xavier Solà i Colomer pel treball Santuaris, ermites i capelles a l'època del Barroc (segles XVI-XVII): geografia sagrada de la muntanya catalana.

El treball serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Si esteu interessats a conèixer més profundament la figura de Patxot, podeu visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull l'exposició "Univers Patxot" que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

Igualment teniu a l'abast la biografia Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana escrita per la seva néta, Núria Delétra-Carreras i Patxot. Publicada originàriament en francès l'any 2008, en trobareu la traducció al català a la Llibreria de la Diputació.

 

compartir

Font de la informació: IEC i XPN

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, general,