Trobada de representants de les empreses CETS de Catalunya amb tècnics gestors dels parcs naturals
Sant Llorenç, un dels parcs naturals acreditats amb
la CETS. Autor: Andoni Canela
Una trobada virtual va reunir responsables tècnics dels espais naturals acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a Catalunya i responsables de diverses associacions de turisme d’aquests espais i persones assignades per cada CETS com a representants del sector turístic. Durant la sessió, que es va celebrar el dimarts 3 de novembre, es van debatre línies de treball futures entre els diferents parcs acreditats amb la CETS per tal de millorar la visibilitat i difusió dels establiments.
A la reunió es van aplegar representants dels parcs naturals del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de les Capçaleres del Ter i del Freser, del Delta de l’Ebre, de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dels Ports i de la Serra de Montsant (tots ells gestionats per la Generalitat de Catalunya) així com del Montseny, de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i dels parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix (gestionats per la Diputació de Barcelona), un total de deu espais naturals i més d’una vintena de persones participants.
Durant la sessió, els diferents representants del sector empresarial van fer, per torns, una diagnosi de la situació viscuda en el sector turístic en el seu territori d’ençà de l’inici de la pandèmia de la COVID-19. Es van posar damunt la taula aspectes sobre les situacions viscudes i les pèrdues sofertes pel tancament temporal o per les restriccions establertes. Així mateix, es van mostrar iniciatives dutes a terme -algunes d’elles, molt reeixides- per atraure de nou els clients amb ofertes molt vinculades al territori. Es va concloure que el turisme local havia estat qui havia mantingut el sector turístic durant la desescalada de la pandèmia i que caldria fer accions futures per consolidar-lo davant la pèrdua quasi total del públic estranger en aquesta temporada i la que es preveu el 2021.
El que es va constatar per part de tots els assistents van ser alguns problemes d’hiperfreqüentació viscuts en indrets singulars d’aquests espais naturals i la presència, entre aquest públic local, d’un perfil de nou usuari que no està acostumat a visitar espais naturals i té, a voltes, un comportament incívic sobre el medi i les persones.
Ecoturisme respectuós amb la natura
Caldrà doncs, fer sensibilització ambiental envers aquest nou visitant i entendre aquesta situació com una oportunitat per mirar de fer promoció d’un ecoturisme respectuós amb la natura. Finalment, es va debatre sobre accions concretes que es podrien dur a terme conjuntament entre la iniciativa pública i la privada per fer difusió i divulgació dels productes ofertats per al conjunt de les empreses CETS d’un territori i per al conjunt de Catalunya.
En aquesta línia, es va parlar de la possibilitat de crear una central de reserves per als usuaris, discriminar positivament els establiments CETS enfront la resta d’establiments d’un espai protegit que no ho són així com la necessitat d’establir un pla estratègic de comunicació i enfortir els lligams de col·laboració interadministrativa.
El Grup de treball permanent de la CETSCAT va prendre bona nota de totes aquestes propostes i més endavant es reunirà per valorar i donar resposta a aquestes sol·licituds.
Més de cent cinquanta empreses acreditades
El Grup valora molt positivament la implicació i participació dels diferents representants, fet que evidencia l’alt nivell d’implicació que permet un espai de trobada com és la CETS. Val a dir que, en l’actualitat, són més de 150 les empreses acreditades en les diferents cartes europees de turisme sostenible a Catalunya, una xifra que es preveu creixerà amb la incorporació durant el 2021 a la Fase II (fase durant la qual s’integren les empreses del territori), de nous parcs amb la Carta: Garraf, Olèrdola, Foix, Serra de Montsant i Capçaleres del Ter i del Freser.
Totes les empreses membre de la CETS es poden veure en un visor conjunt a les pàgines web respectives de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.
Aquest encontre s’havia volgut fer amb anterioritat, mesos enrere, de forma presencial, però la pandèmia de la COVID-19 ho va impossibilitar. Per no ajornar-la més, finalment es va decidir fer-la en línia, mitjançant la plataforma Teams.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Foix, Garraf, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, ODS,