Montseny Es va presentar a Aiguafreda

Es publica el volum 35 de les Monografies del Montseny

Presentació del volum 35 a Aiguafreda. <br />Autor: Ajuntament d'Aiguafreda
Presentació del volum 35 a Aiguafreda.
Autor: Ajuntament d'Aiguafreda
13/07/2020

L'associació Amics del Montseny ha publicat el volum 35 de les Monografies del Montseny, que es va presentar el dissabte 11 de juliol a la sala el Talleret d'Aiguafreda, amb la col·laboració de l'Ajuntament. Amb aquest nou volum anual, la publicació acumula fins avui 591 articles, fet que la converteix en una mena de Bíblia del Montseny, una font imprescindible per completar qualsevol recerca sobre un tema montsenyenc.

Xarxa de Parcs Naturals Amb la participació i aportacions dels monitors del programa

Té lloc la Trobada anual de valoració del programa d'educació ambiental Coneguem els nostres parcs

Xerrada de Cristina O'Callaghan. Autor: ISGlobal
Xerrada de Cristina O'Callaghan. Autor: ISGlobal
13/07/2020

El  dimarts 7 de juliol es va fer, mitjançant la plataforma Zoom, la trobada anual dels monitors i monitores que participen en el programa d’educació ambiental Coneguem els nostres parcs, coordinada per Anthesis La Vola, empresa contractada per dur-lo a terme. En el programa participen monitors i monitores ambientals  de les empreses Aprèn, CIMA, Signatus i Rial i amb tots ells es va desenvolupar, mitjançant una dinàmica participativa, una reflexió entorn l’adaptació del Coneguem els nostres parcs a la situació post COVID-19 i a possibles rebrots de la pandèmia a l’inici del curs escolar. Durant la sessió, es va seguir també la xerrada  sobre ‘Salut planetària, salut ambiental i salut humana’, a càrrec de Cristina O'Callaghan.

Montesquiu També hi ha obres al pont de Montesquiu

L'accés al castell de Montesquiu des de Sant Quirze, desviat per treballs de manteniment de la línia elèctrica

Els cables de la línia passen prop del castell.<br />Autor: XPN
Els cables de la línia passen prop del castell.
Autor: XPN
13/07/2020

Fins a nou avís, des de dilluns 13 de juliol està tallada la circulació de la carretera que puja al castell de Montesquiu des de la font del Castell fins al Mirador com a conseqüència dels treballs de manteniment de la línia elèctrica. L'accés es desvia ara per la Casanova del Castell. Aquestes obres se sumen a les del pont de Montesquiu, que fan que l'accés a l'equipament es faci només des de Sant Quirze de Besora.

Guilleries-Savassona És la segona captura des de l'inici del projecte, el 2008

Captura excepcional d'una mostela a la xarxa de seguiment de petits mamífers (SEMICE) a l'EN de les Guilleries-Savassona

Exemplar de mostela. Autor: Ignasi Torre / Museu<br />de Ciències Naturals de Granollers
Exemplar de mostela. Autor: Ignasi Torre / Museu
de Ciències Naturals de Granollers
13/07/2020

A principis d’estiu i durant la campanya de seguiment de petits mamífers (SEMICE) a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, de manera sorprenent es va capturar un exemplar de mostela. Des de l’inici del projecte l’any 2008, la troballa d’aquest petit carnívor ha estat anecdòtica i aquesta és la segona captura a la Xarxa de Parcs Naturals (la primera va ser el 2011) tot i que la tipologia dels paranys és l’adequada tenint en compte la mida mitjana de l’espècie. És possible que l’augment de les poblacions de petits mamífers els darrers anys a causa de les abundants pluges hagi permès que també es recuperin les poblacions dels seus depredadors, com és el cas de la mostela.

Parc Fluvial Besòs Encara es veuen exemplars a l'indret que poden estar intentant una nova posta

L'incivisme, les riuades i la depredació natural fan fracassar la nidificació del corriol petit al Parc Fluvial del Besòs

Corriol petit. Autor: Xavier Larruy
Corriol petit. Autor: Xavier Larruy
10/07/2020

El mes de juny avançàvem que algunes parelles de corriol petit (Charadrius dubius) intentaven niar en diversos punts del Parc Fluvial del Besòs per reproduir-se. Passades unes setmanes, el balanç de la nidificació d’aquest ocell al Parc constata que, ja sigui a causa de les riuades d’aquesta primavera, la depredació natural o l’incivisme d’alguns usuaris del Parc que no han respectat els espais delimitats per protegir els nius, cap de les nidificacions ha estat exitosa. Respectar les zones delimitades per protegir la fauna és bàsic per assegurar l’èxit de les nidificacions i la millora de la biodiversitat.

Montnegre-Corredor Cal reserva prèvia i es limita l'aforament a cent persones

Reobre l'àrea d'esplai del Corredor amb un nou protocol d'ús en la situació de post COVID-19

L'àrea d'esplai del Corredor. <br />Autor: Parc del Montnegre i el Corredor
L'àrea d'esplai del Corredor.
Autor: Parc del Montnegre i el Corredor
10/07/2020

A partir del cap de setmana de l'11 i 12 de juliol, l'àrea d'esplai del Corredor reprèn l'activitat amb les mesures adequades i seguint un protocol en la situació de post COVID-19. L'aforament queda limitat a 100 persones. Aquest protocol s'aplica als usuaris i al personal de l'equipament per minimitzar el risc de contagi entre individus durant tot aquest any 2020 o fins que les autoritats sanitàries indiquin adoptar altres mesures preventives per possibles rebrots de la malaltia.

 

Parc Fluvial Besòs Es va detectar una abundància molt baixa als set punts de mostreig

El segon control de les poblacions de larves dels mosquits d'eixam al Parc Fluvial indica que no és necessari fer un tractament larvari

Exemplar de llopet de riu. Autor: Xavier Larruy
Exemplar de llopet de riu. Autor: Xavier Larruy
10/07/2020

Tal com va passar a la primera campanya del mes de maig, els resultats de la segona campanya de seguiment de les larves dels dípters quironòmids (mosquits d'eixam) al Parc Fluvial del Besòs indiquen una abundància molt baixa. En conseqüència, no serà necessari fer cap tractament larvari al Parc. Destaca el fet que, per primera vegada, durant el mostreig s’han capturat dos llopets de riu (Cobitis paludicola).

Foix | Garraf | Olèrdola Es desenvoluparan d'acord amb els protocols de seguretat i mesures sanitàries

Sortides marines, espeleologia i tallers familiars entre les activitats guiades als parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix

Espeleologia a l'avenc dels Esquelets.<br />Autor: Federació Catalana d'Espeleologia
Espeleologia a l'avenc dels Esquelets.
Autor: Federació Catalana d'Espeleologia
10/07/2020

Des del mes de juliol i fins al desembre, els parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix tornen a oferir cada cap de setmana passejades, excursions, sortides guiades i tallers familiars. Entre les propostes, destaca l’oferta d’activitats d’espeleologia i marines (albiraments de cetacis, sortides en veler o caiac pels Colls i Miralpeix, etc.). És imprescindible reservar prèviament i seguir les indicacions del Protocol per a Passejades guiades en la situació post COVID-19.

Garraf Gràcies al conveni amb el Gremi d'Àrids de Catalunya

El Parc del Garraf equipa una parella d'àguila cuabarrada amb emissors

La parella d'àguiles, amb els transmissors a l'esquena.<br />Autor: XPN
La parella d'àguiles, amb els transmissors a l'esquena.
Autor: XPN
09/07/2020

Una de les parelles d’àguila cuabarrada del Parc del Garraf s'ha equipat amb emissors GSM/GPRS gràcies al conveni de col·laboració signat entre el Gremi d’Àrids de Catalunya (i les empreses associades) i la Diputació de Barcelona per a l’estudi i la conservació de l’àguila cuabarrada al Parc del Garraf. Amb les dades obtingudes sobre la seva biologia, alimentació, zones que freqüenta i nidificació, entre d'altres, es podrà conèixer millor l'espècie i garantir-ne la conservació.

Sant Llorenç-Obac Enguany, han nascut quatre polls

Es completa amb èxit la nidificació del falcó pelegrí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Un moment de l'alimentació dels polls.<br />Autor: Miranatura
Un moment de l'alimentació dels polls.
Autor: Miranatura
08/07/2020

El procés de nidificació del falcó pelegrí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha estat un èxit. Al niu controlat per una càmera, enguany han nascut quatre pollets que han crescut i han volat a principis de juny. Al final de la nidificació, el Parc Natural ha pogut oferir imatges en directe del niu, quan els pollets exercitaven les ales i començaven a volar. El proper any està previst anellar els polls per tal de poder fer el seguiment de les diferents variables cas que es produeixin recaptures o s'observin en altres territoris per part d’ornitòlegs.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.