caes

El volum es va presentar dins el cicle de col·loquis "Parlem de..." organitzat per la Llibreria de la Diputació

Es commemora el centenari dels serveis cartogràfics amb el llibre 'El mapa com a eina de govern'

07/02/2016

La presentació, que va tenir lloc el 27 de gener, va comptar amb la participació del diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, el coordinador general de la Diputació, Francesc Xavier Forcadell, el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i la cap de la Unitat de la Cartoteca de l'ICGC i autora del llibre, Carme Montaner.

El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya (1914-2014) és un llibre històric que commemora el centenari de l'inici dels serveis geogràfic i cartogràfic de la Mancomunitat de Catalunya i explica com ha arribat fins a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la institució hereva d'aquells serveis pioners.

Un dels objectius de la creació d'aquest servei fou la publicació d'un mapa de Catalunya a escala 1:100.000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Un mapa que havia de tenir un doble ús: com a eina de treball i com a símbol de país.

En la presentació, i dins el cicle de col·loquis "Parlem de..." organitzat per la Llibreria de la Diputació, es va fer referència a l'impuls que des de la Mancomunitat es va donar a aquest servei, que malgrat les diferents vicissituds polítiques mai va desaparèixer. Entre les principals accions que es va fixar fer, hi hagué precisament aquest mapa, del qual només se'n publicaren alguns fulls.

Malgrat això, el projecte -versió geogràfica, però no les versions geològica i agronòmica- tingué continuïtat i es va mantenir viu durant l'etapa primoriverista. Posteriorment experimentà una nova embranzida en temps de la Generalitat republicana, però desaparegué sota la dictadura franquista.

El mapa quedà inacabat i del total de 42 fulls de la sèrie només se'n van acabar publicant onze de la versió geogràfica i cinc de la versió geològica. En canvi, però, el Servei Cartogràfic, passant per diverses etapes, ha continuat fins avui.

El volum El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya (1914-2014) recull el contingut de l'exposició que es va poder veure l'any passat i ofereix un recorregut històric dividit en cinc etapes: Catalunya a inicis del segle XX: un país que necessita mapes per dur a terme la seva modernització; El mapa com a eina de govern de la Mancomunitat, incloent la inèdita proposta de divisió territorial del mapa Geogràfic i la creació del Servei Geològic; Els serveis cartogràfic i geològic després de la Mancomunitat de Catalunya; L'obra realitzada: la confecció dels fulls, i, finalment,  l'Epíleg: els serveis cartogràfic i geològic avui.

 

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Llibres, revistes i CD, Notícies d'arreu, general,