caes

Les espècies seleccionades són de fàcil identificació quan estan florides

Es presenta la Guia fotogràfica de plantes per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures

18/02/2016

Fins ara només es disposava del llistat d'espècies indicadores, però enguany ha estat possible complementar aquesta metodologia amb una Guia il·lustrada amb les fotos de les espècies indicadores, per tal de facilitar-ne la identificació en l'avaluació que es realitza a camp. Aquesta guia s'ha pogut realitzar gràcies a la cessió de bona part de les imatges per part de la web de Floracatalana.

En el marc del "Projecte de coneixement, millora i conservació de les pastures del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2009-2012)", l'any 2010 es va elaborar una metodologia per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures.

Amb aquesta metodologia es volia obtenir un model estandarditzat per avaluar l'estat de conservació de les pastures de manera senzilla i que el pogués posar en pràctica qualsevol persona amb uns mínims coneixements botànics. Es va partir d'un model implantat en parcs naturals de França i d'Alemanya (Mestelan, Sainte Marie, Vansteelant, 2007) que es va adaptar a les característiques i els condicionants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L'any 2014, els botànics Carme Casas i Andreu Salvat van elaborar el "Protocol per a l'avaluació de l'estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya", document en el qual es recull una versió evolucionada de la proposta inicial presentada el 2010 i que es va assajar a l'Espai Natura Cingles de l'Avenc de Tavertet, gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera.

La base de la metodologia per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures consisteix en la realització d'un transsecte a través de la pastura en què s'han d'identificar una sèrie d'espècies de flora indicadores d'un bon estat de conservació. En funció del nombre d'espècies identificades es cataloga l'estat de conservació de la pastura. Les espècies seleccionades són de fàcil identificació quan estan florides.

Fins ara només es disposava del llistat d'espècies indicadores, però enguany ha estat possible complementar aquesta metodologia amb una "Guia il·lustrada amb les fotos de les espècies indicadores", per tal de facilitar-ne la  identificació en l'avaluació que es realitza a camp. Aquesta guia ha estat elaborada pel botànic Andreu Salvat i s'ha pogut realitzar gràcies a la cessió de bona part de les imatges per part de la web de Floracatalana.

Tant el "Protocol per a l'avaluació de l'estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya" com la "Guia fotogràfica de plantes per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures" es poden consultar al Centre de Documentació i estan descarregables a la pàgina web del Parc Natural.

 

compartir

Font de la informació: Generalitat de Catalunya - Servei de premsa i els autors

Categoria: hàbitats, Llibres, revistes i CD, flora, Publicacions, Divulgació, Notícies d'arreu, general,