caes

Xarxa de Parcs Naturals Editat pel TERMCAT amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Es publica el diccionari en línia dels noms catalans de les papallones

16/11/2015

El TERMCAT ha publicat en línia 'Noms de papallones', diccionari que recull 214 fitxes terminològiques corresponents a les espècies de papallones diürnes presents als diferents territoris de parla catalana, classificades per famílies, subfamílies i gèneres, i en un bon nombre de casos, amb la il·lustració corresponent.

Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l'espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més a més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció "Papallones de Catalunya", il·lustrat pel biòleg i il·lustrador Martí Franch. Les entrades del diccionari s'aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.

És important destacar que el diccionari aplega, per una banda, les escasses denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (mirallets, papallona de l'arboç, papallona reina i vellutada del salze, entre d'altres) i, per una altra i principalment, ofereix les denominacions de nova creació (entre les quals podem citar, per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterrània o verdeta d'ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans que no disposaven d'un nom comú per a fer-hi referència, la qual cosa comportava que, fins ara, els especialistes s'hi referissin sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.

L'objectiu d'aquesta tasca de fixació terminològica de les propostes comunes catalanes ha estat acostar l'àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El procés va ser engegat per una comissió d'experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia, i va culminar amb la publicació d'un criteri aprovat pel Consell Supervisor del TERMCAT que permet explicar les decisions preses en les denominacions de les espècies de papallones diürnes incloses en el diccionari. La intenció és que aquest criteri també pugui servir per a la creació de noms comuns d'altres espècies que es puguin anar identificant en el futur.

Ara fa uns mesos, va aparèixer el primer pòster de la sèrie "Papallones de Catalunya", dedicat a les espècies més comunes de la terra baixa mediterrània en el qual hi són representades més d'una quarantena d'espècies. El pòster pot adquirir-se al Museu de Ciències Naturals de Granollers per un preu simbòlic de 0,50 euros o, també, descarregar en PDF d'alta resolució aquí. En ell, algunes de les espècies, les especialistes, hi apareixen associades amb les plantes de les quals s'alimenten les larves, i d'altres, visitant fonts de nèctar habituals. De la mateixa manera, les espècies de papallones s'han dibuixat agrupades segons els ambients on habitualment es poden observar (ja sigui l'agrícola-ruderal, brolla, alzinar obert o alzinar tancat). El segon pòster de la sèrie se centrarà en les papallones de la muntanya mitjana i, el tercer, en les espècies d'alta muntanya.

Està previst que aquests dos nous pòsters apareguin al llarg dels propers dos anys. El Museu de Ciències Naturals de Granollers, responsable del projecte i edició, ha comptat amb la col·laboració del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), l'Ajuntament de Granollers, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Centre de Terminologia TERMCAT i Antoni Jonch Cooperació.

"Papallones de Catalunya. Terra baixa mediterrània"

Il·lustracions: Martí Franch.

Disseny: Lluc Julià.

Coordinació: Constantí Stefanescu.

Edita: Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Amb la col·laboració de: Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, TERMCAT, Antoni Jonch Cooperació.

 

compartir

Font de la informació: TERMCAT i Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Diagnosi ambiental, Fauna, Educació ambiental, Empreses i fundacions privades, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, Ecologia, Medi ambient, Altres publicacions, Notícies d'arreu, general,

Tags: papallones, pòster, museu de ciències naturals, terra baixa mediterrània,