caes

Del 2 a l'11 de juny, arreu de Catalunya

Torna la Setmana de la Natura amb més de 300 activitats

22/05/2017

Coordinada des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), l'objectiu de la campanya és afavorir que la gent conegui la natura, hi connecti i la visqui, per prendre consciència de la necessitat de tenir-ne cura.

Per aconseguir-ho, entre el 2 i l’11 de juny, es podrà participar a centenars d’activitats a la natura i per la natura, arreu de Catalunya. Les ONG ambientals són les impulsores de la Setmana de la Natura i aprofiten per donar-se a conèixer i fer saber a la gent que es pot participar de forma activa en la protecció del medi ambient.

Les activitats que conformen la Setmana de la Natura són molt diverses: restaurar un bosc de ribera i plantar espècies autòctones, treure espècies exòtiques invasores, recollir brossa d’una platja, fer una sortida guiada per veure ocells i conèixer els seus sons i costums, una gimcana familiar per conèixer la biodiversitat d’un indret, un taller de cuina amb productes ecològics i de proximitat...

Podeu consultar-les al mapa del portal www.setmananatura.cat, on també es troben agrupades per categories: activitats per a les escoles, sortides i visites guiades, accions de voluntariat ambiental, activitats en família, anar a veure ocells, etc.

Set grans actes de voluntariat ambiental

D’entre totes les activitats que s’organitzaran durant la Setmana, en destaquen les següents set grans accions de voluntariat ambiental que tindran lloc durant el cap de setmana del 10 i 11 de juny:

Barcelona

1. Un Bioblitz a la muntanya de Montserrat reunirà molts voluntaris i voluntàries per detectar, acompanyat d'especialistes, el màxim nombre d’espècies i identificar la biodiversitat de l’entorn. Organitzat per la Fundació Catalunya - La Pedrera i l’Associació World Nature (10 de juny al Bruc, l’Anoia).

2. A la Riera de Merlès, el voluntariat ambiental ajudarà a combatre la processionària de forma natural, amb l’Associació ADEFFA (10 de juny a Santa Maria de Merlès, Osona).

3. A Vilanova i la Geltrú, la Plataforma en defensa de l’Ortoll-Sant Gervasi i Garraf Coopera volen restaurar els camins ramaders d’Adarró i de l’Ortoll, el turó del Sèu i el circuit d’Adarró i eliminar plantes exòtiques afavorint la biodiversitat de l’ecosistema (11 de juny a Vilanova i la Geltrú, Garraf).

Girona

4. A Girona, l'Associació La Sorellona i els voluntaris faran un cens de fauna aquàtica al riu Ter, parlant de la problemàtica de les espècies invasores i la necessitat de recuperar el bosc de ribera (10 de juny a Girona).

Tarragona

5. A Tarragona, l’Associació Aurora ens convida a descobrir el riu Francolí a través d’accions de conservació del seu bosc de ribera (11 de juny a Tarragona).

Terres de l’Ebre

6. Més al sud, l'associació Graëllsia organitza una gimcana del mar a l'Espai Natural de Santes Creus, per conèixer la seva biodiversitat i col·laborar en la millora dels seus valors naturals (10 de juny a l’Ametlla de Mar, Baix Ebre).

7. A la Reserva Natural de Sebes (Flix), calen voluntaris per pasturar amb els cavalls de Camarga, extreure espècies invasores i anellar cries de cigonya, amb el Grup de Natura Freixe (11 de juny a Flix, Ribera d’Ebre).

El braçalet verd, identitat de la Setmana de la Natura

Tots els participants a la Setmana de la Natura rebran un braçalet verd #setmananatura fet per l’entitat Maresmon dedicada a les dones en risc d’exclusió social. Tothom podrà compartir les seves fotografies a les xarxes socials. Un concurs premiarà les fotografies #setmananatura, tant les que expressen imatges de la natura com les que mostren les actuacions que es realitzin per la natura al llarg de la Setmana.

D’altra banda, les escoles que col·laborin amb algun acte i enviïn les seves imatges amb la polsera participaran al sorteig d’un taller de natura amb una entitat ambiental.

La Setmana de la Natura és una campanya coordinada des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), dues representatives xarxes d'ONG ambientals catalanes.

Es tracta d'un esdeveniment transversal amb el qual es vol estendre el missatge de la protecció de la natura, i al qual es convida a implicar-se en la protecció del medi ambient a persones i entitats de tots els àmbits.

A l’edició del 2016 van participar 15.000 persones i van haver-hi 232 activitats. La Setmana de la Natura va ser presentada en l’acte oficial pel Dia Mundial del Medi Ambient al Palau de la Generalitat.

compartir

Font de la informació: Setmana de la Natura

Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Biodiversitat, Notícies d'arreu, general,