caes

Foix Membres de Còbit i guardes del Parc

Es retroba una espècie d’orquídia poc comuna al Parc del Foix

30/04/2017

Aquest mes d’abril, el grup naturalista Còbit (Recerca i estudi de natura al Foix, Gaià i Anoia) i els guardes del Parc del Foix han localitzat, respectivament, dos rodals on estava present l’abellera blava, una orquídia difícil de trobar.

Les orquídies constitueixen un grup de plantes que, a banda de tenir unes flors generalment espectaculars, resulten especialment interessants pel fet d’estar en relació íntima amb un fong (simbiont) amb el que evolutivament han establert unes relacions de cooperació que permeten un major èxit per a la subsistència tant de la planta, com del propi fong.

L'abellera blava (Ophrys speculum) és una de les espècies silvestres que habiten al Parc del Foix, que es caracteritza per tenir el label (una de les parts de què es compon l’aparell floral) d’un llampant color blau. Aquesta espècie floreix entre els mesos de març i abril i creix a gairebé tots els tipus de sòls: en pastures, talussos, erms, garrigues i boscos aclarits.

Tot i que aquesta orquídia havia estat citada al territori del Parc durant els anys noranta del segle passat, no es va trobar durant el treball que es va realitzar sobre aquestes boniques flors i que es va publicar l’any 2009 sota el títol "Les orquídies del Parc del Foix" en el qual, tanmateix, es feia esment d’aquesta citació. Com a conseqüència, va quedar fora de la llista de les orquídies del Parc.

A la Península té una distribució mediterrània: està present a la depressió de l’Ebre fins al País Basc, a la Comunitat Valenciana, a la meitat oriental d’Andalusia i al sud de Portugal. També es troba a les Illes Balears. A Catalunya, la trobem sobretot a les comarques de Tarragona i el sud de Lleida, amb algun punt aïllat al nord-est de Girona.

Amb la recent troballa, ja són disset les espècies d’orquídies que podem veure en aquest espai natural.

Tanmateix, una altra possible espècie d'orquídia, Orchis laxiflora, localitzada també al Parc pel grup naturalista Còbit, està pendent de confirmació. Us en seguirem informant!

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Foix, flora, Biodiversitat, general,