caes

Garraf Un total de 44 kg d'hortalisses d'hivern

La Fundació Miquel Agustí dóna al Banc dels Aliments hortalisses de temporada cultivades al Parc del Garraf

15/02/2016

En el marc del 'Projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf', la Fundació Miquel Agustí col·labora amb el Banc dels Aliments fent donació un cop més de les hortalisses de temporada que han estat cultivades en una parcel·la de la finca de Can Grau, dins del Parc del Garraf.

44 kg d'hortalisses d'hivern entre les quals hi havia espigalls, bròquils, coliflors, cols de Milà, cols de paperina i altres varietats de la família de les brassiques s'han fet arribar, a través del Banc dels Aliments, al Cottolengo del Padre Alegre de Barcelona, la qual atén a persones malaltes i sense recursos econòmics.

Tots aquests productes han estat cultivats a Can Grau, una finca situada dins els límits del Parc del Garraf, en la qual la Fundació Miquel Agustí ha desenvolupat una part del projecte finançat per la Diputació de Barcelona que té com a objectius principals la dinamització i recuperació del cultiu de la col brotonera o espigall del Garraf a la mateixa comarca, tant dins com fora dels límits del parc.

El "Projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf", fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona, s'emmarca en un projecte més ampli presentat l'any 2013 en què es proposaven diferents eines que permetessin el desenvolupament econòmic, rendibilitat, gestió sostenible i autogestió de les explotacions agrícoles dins l'entorn dels espais naturals protegits. Inicialment, van proposar-se set zones diferents d'actuació en què la metodologia era semblant i allò diferent era l'espècie o varietat treballada. Va decidir-se aleshores començar per la zona del Garraf, que havia mostrat gran interès en els temes relacionats amb l'agricultura en l'entorn d'espais protegits.

A partir d'aquí es va iniciar el projecte vigent avui en dia. Les actuacions principals realitzades fins al moment són la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les productives agràries en actiu i en desús dins el Parc del Garraf; el condicionament per a l'ús agrícola d'una parcel·la de Can Grau on s'ha realitzat una part de l'experimentació agrícola del projecte; la creació, a través de la línia encaminada al foment de l'agrupació de productors, de l'Associació d'Espigalls del Garraf, així com l'inici d'un programa de millora per a característiques agromorfològiques que finalitzarà la primavera del 2016 i té l'objectiu d'oferir als productors una varietat més homogènia, més productiva i molt lligada a la morfologia original de la varietat tradicional.

El projecte, per tant, ha permès, d'una banda, recuperar l'agricultura dins del Parc del Garraf a través del cultiu a la finca de Can Grau i, d'una altra, obrir una línia de recerca entorn d'aquesta varietat tradicional posant alhora les bases per a la millora del rendiment de les explotacions productores d'espigalls.

Tanmateix, el procés de millora de la nova varietat i l'assoliment d'un entorn productiu madur que permeti un cultiu sostenible i competitiu és un camí llarg que tot just ara comença. És igualment necessari fer partícip la població local i involucrar el major nombre d'agents possible, tant del sector de la restauració com de l'agroalimentari, per tal de permetre una sortida ràpida del producte al mercat i donar a conèixer al consumidor el valor i beneficis que representen uns espigalls provinents del cultius situats en un espai natural protegit com el Parc del Garraf. En aquest sentit, el Parc a taula (programa de desenvolupament econòmic promogut per la Diputació de Barcelona que destaca mitjançant gastronomia, producció artesanal i viticultura de proximitat i de qualitat, els valors naturals, culturals i paisatgístics dels espais protegits de la Xarxa de Parcs Naturals) col·labora en la divulgació i promoció d'aquest objectiu.

compartir

Font de la informació: Fundació Miquel Agustí i XPN

Categoria: flora, Garraf, Biodiversitat, Parc a taula, Recerca i seguiment, general,