caes

Garraf El programa de reintroducció d'aquesta espècie al parc va començar fa 23 anys

S'alliberen més exemplars de tortuga mediterrània al Parc del Garraf

22/11/2015

Amb l'alliberament, a la tardor, de més exemplars procedents del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), s'ha completat el programa d'enguany de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc del Garraf. Està previst que durant l'any vinent es continuï amb els alliberaments i amb els censos de la població mitjançant l'ús de gossos ensinistrats.

El Parc del Garraf, ateses les seves particularitats, és un dels escenaris triats per dur a terme el Programa de conservació de la tortuga mediterrània, una espècie que pràcticament s'havia extingit en molts indrets de Catalunya on, antigament, era un animal comú en la composició faunística.

El programa, coordinat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, consisteix, per una part, en el condicionament d'alguns indrets i, per l'altra, en l'alliberament dels exemplars al camp en zones seleccionades del parc. Les tortugues han estat prèviament marcades i equipades amb microxips i emissors, la qual cosa permet realitzar-ne un seguiment acurat de la seva distribució i supervivència. 

Com a novetat d'enguany, la primavera passada es va realitzar una avaluació de les poblacions utilitzant gossos ensinistrats. L'acció es va realitzar a deu espais seleccionats i va cobrir una superfície total de 40 ha. És important remarcar que l'ús de gossos no substitueix, sinó que potencia i complementa els rastrejadors experimentats. Tanmateix, el fet d'haver utilitzat gossos va permetre aleshores la localització d'alguns exemplars de tortuga que estaven molt amagats o, fins i tot, enterrats, i que d'altra manera haurien passat desapercebuts.

Un aspecte fonamentals per a la supervivència de les poblacions de tortuga és la gestió del seu hàbitat, que permet millorar la qualitat i la disponibilitat d'àrees per a la nidificació i l'alimentació. Cal continuar alliberant exemplars que garanteixin tant la supervivència com la sostenibilitat de la població del Garraf tenint en compte que, per exemple, elements com la depredació dels exemplars nounats per part de, possiblement, senglars, gossos assilvestrats, guineus, genetes, fagines i altres rosegadors pot posar-ne en risc la població.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Garraf, Diagnosi ambiental, Biodiversitat, Medi ambient, Fauna, Fauna, Maneig espècies, Maneig hàbitats/ecosistemes, general,