caes

Guilleries-Savassona Amb vistes espectaculars, restes neolítiques i mostres d'arquitectura medieval

Descobreix Sant Feliuet de Savassona, una excursió senyalitzada per l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

11/06/2015

Dins el conjunt d'itineraris de l'espai natural protegit de les Guilleries-Savassona, es proposa aquesta excursió senyalitzada, d'uns sis quilòmetres de recorregut, adaptada per a tot tipus de públic i d'una durada d'una hora i quaranta minuts. La Xarxa de Parcs Naturals ha editat el tríptic de la ruta, que podeu trobar també a la web d'itineraris. 

La fita inicial de l'itinerari es troba davant del Centre d'Informació de Tavèrnoles, situat a la mateixa plaça de l'Església de Sant Esteve de Tavèrnoles, una joia de l'art romànic del segle X que es conserva pràcticament intacta. Des d'allí, es camina fins al cementiri, que indica l'enllaç amb el mirador de Tavèrnoles per un corriol poblat d'alzines, roures i boixos. Des del mirador s'observen molts dels nuclis habitats de la plana de Vic, a l'horitzó, la serra del Cadí, el Pedraforca, el Puig-mail i la serra de Cabrera.

Tornem cap a Tavèrnoles i, quan arribem a les primeres cases, enfilem cap a la granja de Benarigues. Més endavant, l'itinerari ascendeix per un corriol pedregós entre roures, alzines i pins roigs. Sense deixar el camí principal, trobem el pla de Savassona, al qual accedim per un camí enllosat d'època medieval. Si ens desviem per un corriol, abans d'arribar al pla, localitzarem l'anomenada Pedra del Sacrifici (espai utilitzat a l'edat de ferro com a lloc d'enterrament), un dels jaciments més rellevants del conjunt.

Tornem enrere i pugem fins a l'ermita de Sant Feliuet (s. X-XI). El darrer tram puja per una meravellosa escala de pedra medieval, que s'enfila a l'abric d'una balma ben singular. Un cop a dalt, trobem l'ermita, un exemple d'arquitectura preromànica de l'edat mitjana després de la conquesta dels àrabs al voltant de la qual trobem restes neolítiques, com, per exemple, unes excavacions per emmagatzemar aigua i unes tombes antropomorfes. Les vistes des de l'ermita inclouen el castell de Savassona i Sant Pere de Savassona, d'època medieval.

Ara cal desfer el corriol i girar a l'esquerra. Un cop avall trobem a pocs metres el Dau, una gran roca amb forma de cub tombat. A l'altra banda de la pineda de pi roig trobem la següent fita de seguiment i la Pedra de les Bruixes. Aquesta pedra es troba densament gravada amb símbols (petroglifs) que, a manca d'estudis precisos, se situen entre l'època neolítica i la medieval. Si seguim el corriol trobem, a continuació, la Pedra de l'Home, que té un dels gravats més espectaculars del pla de Savassona: una figura humana de cap desproporcionat en companyia d'una cabra o animal similar.

A partir d'aquí, per tal de tornar al punt d'inici del nostre itinerari cal que seguim el camí fins arribar a una pista, on girarem a l'esquerra. Més endavant localitzarem la mateixa pista del camí d'anada.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Itineraris, Passejades guiades, general,

Tags: excursió senyalitzada, restes neolítiques, guilleries-savassona, sant feliuet, pedra de les bruixes, pedra de home,