caes

Litoral Dins la pràctica de la nova cultura apícola sostenible

Dues jornades per acostar el món de les abelles i les flors mel·líferes a la ciutadania

24/07/2015

Formant part de les activitats organitzades pel Parc de la Serralada Litoral, el mes de juliol van organitzar-se dues xerrades i visites guiades dedicades a les abelles i a les activitats humanes que s'hi vinculen.

 

El 4 de juliol, l'abellaire Xema Magro de la finca de Can Parcala (Cabrera de Mar), col·laboradora de la Fundació Maresme, va fer una xerrada i visita als ruscs d'abelles que té dins de la finca i que són utilitzats com a eina d'integració sociolaboral d'on, finalment, s'extreu la mel. En Xema va explicar als participants com diferenciar les abelles de les vespes i els va parlar del seu comportament com a indicador ambiental, de la reproducció sexual, les malalties, les colònies i les cel·les, la vida dins d'un rusc... Tot dins la pràctica de la nova cultura apícola sostenible.

A continuació, el grup, ben equipat i protegit, va realitzar una sessió pràctica per veure en directe els diferents tipus d'arnes, la seva suau manipulació, l'interior dels ruscs i cada bresca amb tota l'activitat de les abelles. La sessió va acabar amb el coneixement dels productes tradicionals que es recullen de les abelles: la cera i la mel, que van poder tastar.

Per la seva banda, el 18 de juliol es va organitzar una sortida, a càrrec de l'Escola de Natura del Corredor (ENC) als entorns de Santa Agnès de Malanyanes (la Roca del Vallès) que va començar amb una breu introducció a l'anatomia floral, sistemes de fecundació, productes d'interès relacionats amb les abelles -nèctar, pol·len o melats-, efectes del clima en la producció de nèctar i, de retruc, de la mel, calendari de les floracions i la transhumància i qualitat dels diferents nèctars de les diferents espècies, entre d'altres temes abordats.

Durant l'observació sobre el terreny, es van trobar nombroses espècies visitades per les abelles, però per diferents circumstàncies no considerades bones mel·líferes: corretjola, malva, fonoll, esparreguera, lletsó, etc. En un graó superior, es va localitzar arç blanc, olivarda, aranyoner, viperina, caps d'ase, etc. I, en el graó superior, bruc, heura, alfals, robínia, esbarzer, farigola, romaní, capaces de produir mels monoflorals. També es va posar èmfasi en certes espècies aprofitades particularment pel seu pol·len, com ara les estepes (blanca, borrera i negra), les diferents ploraneres (Verbascum sp.) o la gatosa i es van poder observar les espècies productores de melats com ara l'alzina i el roure. Tot plegat en un matí calorós, però ben profitós.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Cursos i tallers, Biodiversitat, general,

Tags: abelles, can parcala, apicultura, serralada litoral, fundació maresme, sostenibililitat,