caes

Litoral | Montnegre-Corredor | Marina El 19 i 20 de novembre a la Conreria, Tiana

96 assistents i 32 comunicacions a la III Trobada d'estudiosos de la Serralada Litoral Central i VII del Montnegre i el Corredor

01/12/2015

Enguany, la III Trobada d'estudiosos de la Serralada Litoral Central i VII del Montnegre i el Corredor ha tingut lloc els dies 19 i 20 de novembre al Parc de la Serralada de Marina, el tercer dels parcs, juntament amb el Parc de la Serralada Litoral i el Parc del Montnegre i el Corredor d'aquesta formació orogràfica costanera. S'ha completat així el paper d'amfitrió de cadascun dels parcs en el conjunt d'aquest territori.

El Parc de la Serralada de Marina és un espai de gran valor natural i, al mateix temps, altament humanitzat. La seva situació geogràfica li atorga un caràcter d'avantguarda davant la pressió a què es troba sotmès dins la regió metropolitana de Barcelona, que reuneix la major densitat demogràfica de Catalunya. En aquesta ocasió, la seu de les Trobades d'estudiosos, uns encontres de periodicitat quadriennal, ha estat la Conreria, un equipament gestionat per la Fundació Pere Tarrés ubicat al costat de l'edifici on es troba l'oficina del parc, ambdós dins la finca de la Cartoixa de Montalegre, a Tiana.

El total d'assistents ha estat de 96 persones i el nombre de comunicacions presentades, de 32. D'aquestes, 14 s'adscriuen al bloc temàtic de fauna, 9 al de flora i vegetació, 7 al de patrimoni cultural (lingüística, història ambiental, arqueologia, etc.) i 2 al de la hidrologia. Les comunicacions han tingut diferents nivells de profunditat i especialització i el seu abast en alguns casos ha estat primordialment local mentre que, en d'altres, ha estat més general.

Com és cada vegada més habitual, el bloc faunístic ha destacat en nombre de comunicacions, amb un total de 14 intervencions d'aquest àmbit en què han predominat les comunicacions sobre temes ornitològics i, especialment, de rapinyaires diürns i nocturns. Altres grups com els gasteròpodes, els amfibis, els rèptils o els ratpenats també han tingut representació. Així mateix, s'han presentat els resultats dels deu anys de seguiment del senglar en què es constata la tendència a l'augment de la densitat d'aquesta espècie, tot i l'esforç de control realitzat pel col·lectiu de caçadors.

Pel que fa a la flora i la vegetació, també destaquen les comunicacions sobre models i gestió forestal (que es porta a terme en l'àmbit de Parc del Montnegre i el Corredor). Aquest bloc ha estat enriquit amb estudis de grups normalment poc tractats com ara els fongs i les molses, o treballs de base com la cartografia dels hàbitats.

En l'àmbit del patrimoni cultural i social, les comunicacions han abordat temàtiques ben diverses com, per exemple, el patrimoni arqueològic de les Maleses i Can Boet, l'etnobotànica del Maresme, la lingüística del Montnegre i el Montseny, la història ambiental de Sant Celoni o propostes de bioturisme del Parc de la Serralada de Marina.

Un bon nombre de les comunicacions estan vinculades a treballs i estudis promoguts i/o finançats pels parcs de la Xarxa de Parcs Naturals, mentre que altres són de naturalistes i estudiosos que realitzen recerques a títol personal o en el marc d'altres organitzacions i entitats.

Ben aviat es penjaran les comunicacions dels participants en el web de la Trobada i, més endavant, es publicarà el recull dels articles de les comunicacions presentades que estarà disponible a la Llibreria de la Diputació.

Sens dubte, i tal com evidencia aquest balanç, una de les virtuts d'aquests fòrums és que permeten reunir científics, estudiosos i altres professionals que hagin treballat o estiguin treballant en cadascuna de les seves especialitats, en aquesta ocasió, en l'àmbit del Parc de la Serralada de Marina, de la Serralada Litoral o del Montnegre i el Corredor i les seves rodalies, que desitgen presentar públicament i compartir amb la resta de participants els resultats de les seves recerques. Lluny de ser encontres elitistes de divulgació especialitzada, constitueixen un espai accessible per a tota mena d'estudiosos i persones compromeses amb la millora del coneixement del territori i dels processos que hi tenen lloc.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Gestió del territori, Fauna, Ecologia, Flora i vegetació, Jornades tècniques, Patrimoni històric i cultural, Conferències, Elements culturals, Paisatge, Conservació paisatge, Història i aspectes socioeconòmics, Montnegre-Corredor, Educació ambiental, Biodiversitat, Marina, Geografia física, Educació ambiental, Monografies, Flora, Fauna, Paisatge, general,