caes

Montseny Amb 25 joves de diversos països

Camp de treball internacional al conjunt arqueològic del Montgròs, al Brull

04/07/2016

El conjunt arqueològic del Montgròs, situat al Brull, dins el Parc Natural del Montseny, acull fins al 10 de juliol, un camp internacional de treball en el que hi participa un grup de 25 joves d'entre 18 i 25 anys, procedents de diversos països. Aquesta és la 5a edició del camp de treball que està promogut per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, a través de la Fundació Catalana de l'Esplai, en conveni amb la Diputació de Barcelona. 

Al Montgròs hi ha les ruïnes d'una fortalesa ibèrica, de la tribu dels ausetans, molt ben conservada, la qual tancava l'istme d'una península envoltada de cingles i formava part d'un dispositiu militar amb diferents enclavaments a redós de la Plana de Vic. Les ruïnes descobertes fins ara fan una llargària de 160 m i la recerca arqueològica ha palesat que aquesta fortificació es va aixecar cap al 450 aC i va ser objecte d'una reconstrucció gairebé total cap al 300 aC. Al llarg del segle III aC s'hi van afegir noves defenses, de manera periòdica, fins al c. 225 aC.

El conjunt monumental va ser descobert de forma casual l'any 1974 i adquirit per la Diputació de Barcelona l'any 1981. Des de la seva descoberta, la Diputació de Barcelona ha intervingut ininterrompudament en la seva recerca arqueològica i restauració arquitectònica a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). 

Els imponents vestigis que ens han pervingut corresponen a una muralla de pedra, ben gruixuda, d'entre 2 i 6 m d'amplària, segons els trams, l'alçada de la qual pot arribar actualment als 5 m, tot i que, a l'antiguitat, a la zona central, s'apropava als 10 m. Està reforçada per set torres de dimensions considerables. A la part central, destaca la presència d'un fossat de 60 metres de llargària, l'escarpa del qual està fortificada.

En aquest conjunt arqueològic s'han descobert les restes de l'edifici residencial i d'altres de secundaris del mas Montgròs, les quals van estar en ús entre els anys 1000 i 1420, i en què es van aprofitar les restes ibèriques per construir-los. Tot plegat es pot visitar en grups que surten de la rectoria de Sant Martí del Brull, al nucli urbà d'aquesta població, arran de la carretera del Coll Formic.

Aquest recinte va ser abandonat cap al 200 aC, segurament a causa de la Segona Guerra Púnica o Guerra Annibàl·lica (218-202 aC), en què els ibers ausetans es van alinear amb els cartaginesos i van patir una desfeta a mans dels romans (205 aC). També podria haver sofert els efectes de la campanya del cònsol Marc Porci Cató contra els ibers revoltats, que va tenir lloc els anys 197-195 aC. En general, però, sembla que mai no va ser expugnat, sinó, més aviat, inutilitzat i desproveït de la seva guarnició després d'un d'aquests conflictes. 

Trobareu més informació sobre el jaciment i els horaris de les visites guiades a l'enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Montseny, general,