caes

Montseny La Reserva de la Biosfera del Montseny és una de les cinc reserves participants

Trobada de la Xarxa de coneixements de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera en el marc del projecte 'diálogosRB.net'

03/04/2017

Amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, el projecte 'diálogosRB.net' (Xarxa de coneixements de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera) ha iniciat la seva trajectòria a principis del 2017. 

El projecte sorgeix en el si de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera (RERB), del Programa MAB de la UNESCO, que acumula una llarga experiència en iniciatives de desenvolupament sostenible i molts coneixements generats en la pràctica d’aquestes iniciatives.

El projecte diálogosRB.net és la resposta d'un grup de gestors de cinc reserves de la biosfera (Alto Bernesga a León, Lanzarote, Allariz a Ourense, Sierra de las Nieves a Málaga, i Montseny), i tècnics i científics de quatre universitats, preocupats per la dispersió i pèrdua constant d’aquests coneixements que han assumit el compromís de treballar junts per configurar i dinamitzar una xarxa de coneixements, amb la finalitat de reunir, complementar i difondre els coneixements de base integrant l'experiència pràctica amb el rigor i els coneixements científics.

Una experiència documentada de cadascuna de les cinc reserves participants s'ha pres com a material de partida per iniciar el treball de la Xarxa.

El dimecres 15 de març, l'equip va celebrar una trobada a l'Organisme Autònom Parcs Nacionals en què va identificar els aspectes més rellevants per revelar els factors d'èxit d'aquestes experiències. La jornada ha estat un exercici d'aprenentatge compartit en el qual ja s'ha posat de manifest la utilitat d'algunes eines científiques per sistematitzar continguts de les experiències pràctiques i facilitar la seva anàlisi.

No obstant això, alguns components, considerats fonamentals, són més difícils de descriure i de sistematitzar, com passa amb el saber fer dels gestors en l'exercici de les seves funcions. Aquest saber fer és el fruit d'una llarga trajectòria d'intents, encerts i errors. Un objectiu central de la Xarxa de coneixements és fer aflorar aquest saber fer, reflectir-lo també en forma de coneixements sistematitzats i rigorosos i posar-los a disposició d'altres professionals en formació o en exercici, escurçant els seus processos d'especialització.

Es pretén que la Xarxa esdevingui un lloc d'aprenentatge compartit per un ampli nombre de persones interessades o implicades en el desenvolupament sostenible, a la qual poder apropar-se per aprendre d'altres i compartir els coneixements propis.

Per descomptat, la Xarxa s'obrirà a la participació de la resta de reserves de la biosfera espanyoles i del Consell Científic del Comitè Espanyol del Programa MAB de la UNESCO, a part d'altres persones interessades. Un bloc de notícies servirà de suport digital als intercanvis dels participants.

En els propers dies estarà disponible la pàgina web del projecte diálogosRB.net, actualment en elaboració. Des d'ella es podrà accedir al grup de notícies i participar en les discussions.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Notícies d'arreu, Montseny, Biodiversitat, general,