caes

Xarxa de Parcs Naturals Jornada de debat i presentació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap a on anem?'

L'educació ambiental a Catalunya: una reflexió després de 40 anys

09/06/2017

El dijous 8 de juny, la Sala Gran de l'Espai Francesca Bonnemaison (Barcelona) va aplegar més de dues-centes persones a la presentació del llibre Educació ambiental. D’on venim? Cap a on anem? El volum vol ser una actualització i posada al dia del llibre L’educació ambiental, editat el 1987 per la Diputació de Barcelona.

En la dècada de 1980, la Diputació de Barcelona va ser una institució referent en la introducció al país de l’educació ambiental, una nova disciplina que al llarg d’aquests anys ha experimentat un important desenvolupament. Ara, després de quaranta anys, s’ha organitzat una jornada per debatre el camí recorregut i, també, l’evolució que tant la societat com el medi ambient han experimentat.

La sessió ha estat inaugurada pel diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, juntament amb tot d’especialistes destacats en aquest àmbit, tant de l’administració pública com d’entitats implicades. Més de dues-centes persones han seguit amb interès les intervencions dels ponents.

En la presentació de la jornada, el diputat Junyent ha volgut remarcar la importància que l’educació ambiental té en la societat actual, amb una especial referència al conjunt d’accions que es desenvolupen per a la defensa i la millora del medi ambient des de l’àmbit municipal. En aquesta línia, ha felicitat el treball impulsat pels tècnics de Medi Ambient i de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per desenvolupar polítiques i accions que afavoreixen la implantació de bones pràctiques en l’àmbit mediambiental, especialment de suport als ajuntaments, a partir d’organitzacions com la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, el Pacte d’Alcaldes pel Canvi Climàtic o els programes pedagògics que es duen a terme als parcs naturals gestionats per aquesta corporació, alguns amb més de 35 anys de vigència.

A la jornada s’ha presentat també el llibre editat per la Diputació de Barcelona Educació ambiental. D’on venim? Cap a on anem?, un recull de reflexions de diferents professionals i tècnics tant de l’educació com també de l’administració pública, especialment els ajuntaments. El volum compta amb un capítol introductori a càrrec de Jaume Terradas en el que fa una anàlisi de la feina realitzada, amb especial referència als impactes negatius que s’han produït en l’entorn en l’àmbit mundial i també de Catalunya, però també als aspectes positius d’implantació de valors ambientals que han estat assumits per la societat.

Tres taules rodones

La jornada s’ha desenvolupat al voltant de tres taules rodones. La primera, moderada per la periodista ambiental Maria Josep Picó, ha comptat amb les dissertacions de dos teòrics rellevants de l’educació ambiental al nostre país. Així, Jaume Terradas i Teresa Franquesa han abordat l’evolució passada i recent de l’educació ambiental i el paper de les administracions públiques i els mitjans de comunicació en  aquesta tasca.

La segona taula, moderada per Gonçal Luna i Josep Melero, tècnics de Medi Ambient i Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona respectivament, ha versat sobre el paper dels municipis en la sensibilització ambiental vers la ciutadania i el món de les escoles verdes i ha comptat amb l’assistència d’Enric Cahner (Ajuntament de Badalona), Maria Calvo (Ajuntament de Mataró), Josep M. Calaf (Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos) i Paula Pérez (Generalitat de Catalunya).

Finalment, la tercera taula, també moderada per Maria Josep Picó, ha abordat les noves eines per a l’educació ambiental al segle XXI i en ella han intervingut gestors d’empreses i centres d’educació mediambiental i tècnics municipals: Joan Manel Riera (Escola de Natura del Corredor - SCEA), Glòria Arribas (Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya), Ismael Peña-López i Albert Padró-Solanet (UOC), Marta Lacruz (La Vola - SCEA), Marta Cuixart (Ajuntament de Barcelona) i Noemí Guinovart (AMB).

En totes les taules el públic assistent, més de dues-centes persones que han omplert l’aforament de la Sala gran de l’Espai Francesca Bonnemaison, ha pogut adreçar les seves preguntes als diversos tertulians.

Podeu consultar els materials i enllaços dels ponents i experiències presentades aquí.

També trobareu més informació del llibre en aquest enllaç i a la Llibreria de la Diputació.

 

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona i Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Llibres, revistes i CD, Educació ambiental, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, general,