Notícies d'activitats vinculades a la conservació de la biodiversitat


  • Montseny
20/02/2025

Un estudi sobre bacteris i fongs del Sàhara fet al Montseny en mostra una presència constant al cel del sud d'Europa amb impactes en els ecosistemes i la salut

Un estudi del CEAB-CSIC i el CREAF, basat en mostres recollides durant trenta anys, ha revelat que bacteris i fongs procedents dels deserts nord-africans tenen una presència persistent al sud d’Europa, independentment dels episodis de pols sahariana. Aquesta troballa confirma que el seu impacte en els ecosistemes i en la salut humana no és puntual, sinó continuat. La investigació s’ha fet a partir de mostres de pluja recollides des del 1987 fins al 2014 al massís del Montseny.

  • Montseny
17/02/2025

Turisme Montseny programa onze activitats en el marc del programa Tastets de cultura i natura al Montseny

Entre el 2 de març i el 14 de desembre del 2025, l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Diputació de Girona, ha programat onze itineraris guiats per professionals locals amb la finalitat de descobrir el patrimoni del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. En acabar, es pot gaudir d’un petit tast d’un producte local del territori. Es tracta d'una acció emmarcada en el compromís de Turisme Montseny amb el desenvolupament del Pla d'acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Justament, algunes de les empreses que fan el guiatge, com Aprèn, Ademc i Viladraueducació, són empreses acreditades amb la CETS i també participen en el programa Passejades guiades.

  • Guilleries-Savassona
11/02/2025

El 2024, un any de respir climàtic a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Després d'un trienni marcat per anomalies climàtiques significatives, l’any 2024 ha deixat enrere els valors climàtics extrems i, sense poder evitar els efectes del canvi climàtic, s’han recuperat valors de precipitació i temperatura més propers als habituals en els municipis de l’àmbit de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, caracteritzat per un clima humit i fresc. Són dades recollides per Meteoguilleries i Meteovilatorta.

  • Guilleries-Savassona
11/02/2025

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona participa en la trobada de l'Associació Catalana d'Observadors Meteoròlegs a l'Escola El Roser

L’Escola El Roser de Sant Julià de Vilatorta va acollir el 8 de febrer el trentè aniversari de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) amb una trobada que va versar principalment a l’entorn de les evidències del canvi climàtic al nostre país i, en concret, a les Guilleries. L’ACOM va comptar amb la col·laboració de Meteoguilleries, de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i del Consorci de l’Espai Natural per la seva organització.

  • Litoral
10/02/2025

Es completa la restauració exitosa d’una antiga bassa de reg al Parc de la Serralada Litoral

El 2024 s’ha dut a terme l’arranjament d’una antiga bassa de reg al municipi de Premià de Dalt, dins el conveni de col·laboració entre la Societat Catalana d’Herpetologia i el Parc de la Serralada Litoral. Es tracta d’un punt d’aigua permanent de més de 40 metres de llarg i més de 10 d’ample amb impermeabilització plàstica artificial. És una de les basses més grans conegudes al Parc. Amb el pas del temps, aquesta bassa aspira a ser una de les que més diversitat d’amfibis presenti a la Serralada Litoral. La seva situació i les seves dimensions fan que no només sigui un punt amb un elevat interès ecològic, sinó que també esdevindrà molt important com a punt d’aigua per als bombers i ADFs del territori enfront de possibles episodis de sequera i incendis forestals, segurament els perills que més amenacen la supervivència d’aquest espai natural.

  • Sant Llorenç-Obac
05/02/2025

La Diputació de Barcelona garanteix l’accés sostenible i per a tothom al conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt

Un any després de la finalització del contracte de concessió de serveis al cim de la Mola, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la Diputació de Barcelona garanteix l’accés per a tothom al conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt. L’ens està executant un conjunt d’actuacions per condicionar i actualitzar les instal·lacions del recinte de la Mola i el seu entorn. El 22 de novembre de 2024, la Diputació va fer la recepció completa de l’equipament i des d’aleshores treballa per preservar el Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i els entorns (zona d’alt interès natural) amb l’objectiu de dotar el recinte d’un servei integral i sostenible.

  • Montseny
27/01/2025

Un estudi de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont revela una sorprenent biodiversitat fa uns 245 milions d’anys al massís del Montseny

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP-CERCA) ha descobert una nova espècie de rèptil desconeguda per a la ciència, Kapes signus, que hauria conviscut amb altres faunes ja conegudes al massís del Montseny, com l’amfibi gegant Calmasuchus acri identificat l’any 2011 al Pla de la Calma. La descoberta s’ha fet després d’analitzar restes dentals fòssils que han revelat una sorprenent i desconeguda diversitat de les comunitats de vertebrats terrestres als ecosistemes del Triàsic Mitjà (fa entre 242 i 245 milions d’anys) a l’actual Montseny.

  • Guilleries-Savassona
23/01/2025

Es licita el projecte per la millora de la connectivitat fluvial a la riera Major a Sant Sadurní d’Osormort

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha licitat, amb un pressupost de de 60.509,60 €, la redacció del projecte constructiu de millora de la connectivitat fluvial a la riera Major a Sant Sadurní d’Osormort, a l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. L’objectiu és demolir i millorar la connectivitat en les rescloses de Fàbrega, Molí del Soler i Molí de la Verneda. Entre d’altres, ajudarà, sobretot en les èpoques més càlides, a la millora de la supervivència de la truita, que podrà tornar a remuntar el riu.

  • Montesquiu
22/01/2025

El Parc del Castell de Montesquiu fa una prova pilot sobre l'estat de salut del pi roig

Deu anys després de la primera prova pilot que es va fer en el marc del projecte Life MEDACC, el Parc del Castell de Montesquiu està executant una nova prova pilot de gestió forestal en relació amb l’estat de salut de les pinedes de pi roig. L'abandonament rural a les últimes dècades, juntament amb el canvi climàtic, fan que les zones forestals euromediterrànies siguin altament vulnerables als impactes del canvi climàtic i aquesta situació amenaça els serveis ecosistèmics.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials