S'inauguren les exposicions sobre el segell editorial Cafè Central i l'obra del ceramista Lluís Clapés a la Pahissa del Marquet
Fina Duran durant la inauguració. Autora: Ester Xargay
La Pahissa del Marquet, equipament del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, va inaugurar el dissabte 26 de març de dues exposicions: 'El que ells van escriure, a mi m'ha fet feliç. Trenta anys publicant poesia' sobre el segell editorial Cafè Central, i 'El dir del no-res és el llenguatge del tot', ceràmiques de Lluís Clapés. L’acte va aplegar un nombrós públic que va gaudir d’una visita guiada amb Antoni Clapés, Fina Duran i Víctor Sunyol, els curadors de les mostres. Ambdues exposicions es poden visitar fins al 22 de maig i s’organitzaran activitats complementàries com xerrades i recitals.
La presentació va ser a càrrec d'Antoni Clapés, Fina Duran, Esteve Plantada, Víctor Sunyol i Dolors Udina i el nombrós públic que es va aplegar a la Pahissa del Marquet va gaudir d’una visita comentada de les dues exposicions i publicacions exposades a les vitrines.
"El que ells van escriure, a mi m'ha fet feliç. Trenta anys publicant poesia" aplega una selecció de les publicacions, plaquetes, il·lustracions i arxiu del fons d’Edicions Cafè Central. La mostra és a cura d’Antoni Clapés i Víctor Sunyol, fundadors d’aquest segell editorial nascut l’any 1989.
A cura d'Antoni Clapés i Fina Duran, "El dir del no-res és el llenguatge del tot", ceràmiques de Lluís Clapés (Sabadell, 1945-2018), és una exposició homenatge al sabadellenc, fill d’un dels impulsors del Museu d’Art de Sabadell, professor de ceràmica de l’Escola Illa de Sabadell i germà de l’escriptor Antoni Clapés.
Durant la inauguració, es van evocar els records dels inicis de l’editorial Cafè Central i com s’han anat assolint els objectius al llarg de trenta anys de vida, bo i publicant llibres que responen a criteris ferms i exigents pel que fa a la difusió de poesia i d’una literatura radical. En el catàleg consten, també, molts títol escrits per artistes com ara Benet Rossell -qui va fer totes les cobertes de la col·lecció "Jardins de Samarcanda"-, entre altres que s'exposen en la mostra, per exemple les cobertes realitzades darrerament per Marià Dinarés, Albert Ràfols-Casamada o l’escultor Gabriel... obres totes elles difícils de trobar o de publicar en àmbits més comercials. En aquesta línia més experimental, l’exposició posa damunt la taula els fruits de la immensa tasca editorial que Cafè Central ha fet per la literatura catalana.
Per la seva banda, Fina Duran va parlar del treball de Lluís Clapés i va destacar la gran energia creativa que conté l'obra d'aquest reconegut ceramista sabadellenc, bon coneixedor de materials i tècniques, i com sabia transmetre-ho a través del seu vessant pedagògic de llarg recorregut, com a docent a l'escola Illa. Talment, com ho expressa al seu text del full de sala, “L'observació de les petites peces plenes de delicada finesa i de subtil perfecció, al costat de les peces totèmiques de contundent grafia i fortes textures ens apropen, encara que de manera parcial, al coneixement de les diverses tipologies de les seves obres, a la riquesa d’una trajectòria que va del volum al gest, de l’alquímia a l’expressió, de la contundència a la delicadesa, del gest més primitiu al més refinat”.
Activitats complementàries
Antoni Clapés va cloure l'acte amb la lectura d'un poema que va dedicar a l'obra del seu germà, que també s'inclou al full de mà. Així mateix, va convidar els assistents als diversos actes que s’efectuaran al llarg de l'exposició. Entre aquests, el dissabte 23 d'abril, diada de Sant Jordi, hi haurà una parada de llibres a l’era de la Pahissa del Marquet, amb una lectura de poemes i micròfon obert a tothom que desitgi recitar; el dissabte 7 de maig es farà un acte poètic d'homenatge al poeta i traductor Jordi Domènech, i el darrer diumenge de l’exposició (22 de maig) tindrà lloc un gran acte de cloenda de l'exposició amb un recital de poetes de Cafè Central. També és prevista el cap de setmana del 14-15 de maig una xerrada d'homenatge a Lluís Clapés en relació amb la seva tasca docent a l'Escola Illa de Sabadell.
Tots els caps de setmana
La Pahissa del Marquet obre les seves portes tots els dissabtes de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h i els diumenges de les 10 a les 14 h. L'entrada és lliure. Per a visites per a grups cal reservar amb antelació o bé consultar disponibilitat en altres dies i horaris.
Font de la informació: La Pahissa del Marquet
Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Educació ambiental,