L'àliga perdiguera és una de les espècies de rapinyaires més amenaçada d'Europa, en franca regressió durant les darreres dècades. En aquest marc, l'àliga perdiguera és una de les espècies prioritàries de conservació dins l'estratègia de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona i, en general, en el conjunt de la demarcació de Barcelona.
La Universitat de Barcelona (UB), en concret l'equip del Dr. Joan Real, va ser pioner en la recerca sobre l'espècie a Catalunya, i especialment en l'àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals. Amb aquests objectius comuns, la Diputació de Barcelona porta més de trenta anys col·laborant activament en nombrosos projectes de recerca i conservació amb l'equip de la UB.
Els projectes s'han relacionat tant amb la recerca bàsica sobre el coneixement de la distribució i dinàmica de la població d'àliga perdiguera (que es va integrar en el projecte SITxell), com amb aspectes concrets lligats a la problemàtica de la seva conservació: pèrdua d'hàbitats oberts on l'àliga pot caçar les seves preses principals (conill i perdiu); mortalitat per electrocució a causa de les torres elèctriques; molèsties en les àrees de nidificació causades per la presència de visitants, etc.
Fruit del treball conjunt de les administracions públiques amb la Universitat de Barcelona i empreses com ENDESA i Bodegues Torres, al llarg de tots aquests anys s'han desenvolupat nombroses iniciatives de conservació que han donat bons resultats i permeten ser moderadament optimistes sobre el futur de l'espècie a casa nostra malgrat quedi encara molta feina per fer.
D'entre les nombroses accions de conservació dutes a terme, es poden destacar la modificació d'un gran nombre de suports elèctrics que ha permès reduir la mortalitat per electrocució; la recuperació de centenars d'hectàrees de pastures, conreus i espais oberts, que han millorat sensiblement la qualitat dels hàbitats de cacera de l'àliga; o la instal·lació de webcams als nius de les àligues al Parc del Garraf per conèixer millor la seva biologia i ajudar a difondre la importància de la conservació de l'espècie.
Si esteu interessats a conèixer amb més profunditat aquest animal, podeu, per una banda, visitar el canal Youtube de l'àguila cuabarrada, on trobareu els diversos vídeos del seguiment dels nius del Parc del Garraf i, per una altra, consultar les entrades al bloc de l'àliga cuabarrada en les quals s'expliquen detalladament, i s'acompanyen de gravacions, diferents moments de l'evolució i creixement dels polls.