'L'home que fabricava caixes niu', un conte per aprendre a conèixer i estimar els ocells
El conte, amb les il·lustracions de Gemma Solà. Autora: Gemma Solà
El febrer passat es va publicar L’home que fabricava caixes niu, un conte sobre ocells i persones que convida a reflexionar i actuar per sumar esforços envers el respecte i la cura de la nostra biodiversitat. Es tracta de la il·lustració d’una història real inspiradora que convida a passar a l’acció per conservar la natura. El text és de Javi Gómez, ambientòleg que treballa al Parc Natural de la Serra de Collserola i fill d’en Paco Gómez, el protagonista de la història, i Gemma Solà, il·lustradora i dissenyadora gràfica.
Amb la idea que conservem allò que coneixem i sobretot estimem, i que les històries properes i reals són les que més ens emocionen i ens motiven, les persones autores del conte, Javi Gómez i Gemma Solà, han volgut donar forma a aquest conte que té com a destinataris no només els infants, sinó també els adults, i que busca posar en valor els petits gestos quotidians que tots i totes podem fer per cuidar del nostre entorn.
L’home que fabricava caixes niu explica la història de "l’avi Paco", una persona que redescobreix els ocells de la seva ciutat i la natura que l’envolta amb la mateixa il·lusió que quan era un infant i que decideix transformar el seu dia a dia per ajudar activament les aus que tant estima. I com ho fa? Construint caixes niu amb material recuperat i esdevenint un activista ben voluntariós que, a més de contribuir a conservar la biodiversitat urbana, és tot un educador ambiental amb els seus veïns. Un petit espòiler: en Paco és una persona que existeix en la vida real i és el pare d’un dels autors.
Aquest relat inspirador té dos grans objectius al mateix temps. D'una banda, donar a conèixer els ocells més comuns a l’entorn urbà, d’aquí que el llibre també contingui una primera guia d’identificació amb les espècies més habituals dels nostres pobles i ciutats.
D'altra banda, vol ser una crida a la participació i al compromís de petits i grans amb la biodiversitat que ens envolta, de tal forma que també inclou una activitat per saber com construir i penjar una caixa niu, i un epíleg adreçat a les persones educadores per poder aprofundir en el pensament ambiental que hi ha darrere del conte, un bon material educatiu si parlem d’educació en valors i un bon recurs per als projectes pedagògics a les escoles. I és que, alineat amb les ciutats i el desenvolupament sostenible, el conte reflecteix tòpics com la biodiversitat urbana i el voluntariat ambiental explicats i il·lustrats des d’una perspectiva divulgativa, motivadora i tendra.
En coherència amb els valors de responsabilitat social i ambiental d’aquest projecte autoeditat, les persones autores del conte han volgut generar sinergies positives, comptant amb proveïdors locals, tenint en compte criteris de sostenibilitat en la producció i distribució i apostant per llibreries de proximitat arreu del territori. Alhora, també s’ha posat èmfasi en l’ús de llenguatge inclusiu i no sexista així com en la voluntat de fer d’altaveu de les iniciatives de participació i voluntariat que s’organitzen al voltant dels parcs naturals o les entitats naturalístiques i que contribueixen a la conservació de la nostra biodiversitat.
Per saber més de L’home que fabricava caixes niu podeu consultar el web www.elcontedelescaixesniu.com i el seu perfil a Instagram @elcontedelescaixesniu.
Font de la informació: Javi Gómez i Gemma Solà
Categoria: Collserola, Llibres, revistes i CD, Educació ambiental, Educació ambiental, Biodiversitat, fauna, vertebrats, Educació ambiental, Gestió del medi, ODS,