Collserola celebra la 12a Trobada de la Taula d'Entitats Col·laboradores
Intervenció d'Idoia Martín, arquitecta del Consorci, durant la Trobada de la Taula d'Entitats. Autor: Parc Natural de la Serra de Collserola
Intervenció d'Arnaldo Gil, de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Autor: Parc Natural de la Serra de Collserola
El Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola va acollir la segona trobada de la Taula d’Entitats Col·laboradores d’aquest any, que era la dotzena en total, el dissabte 15 de juny, centrada en el patrimoni arquitectònic, històric i cultural del Parc. L’acte va reunir divuit persones, incloent-hi tretze representants de nou entitats, a més del director-gerent, tres tècniques i un educador del Consorci.
La reunió va començar amb la intervenció d’Idoia Martín, arquitecta del Consorci, qui va exposar les accions dutes a terme en els diferents elements patrimonials. La sessió va girar al voltant del treball proposat pel PEPNat en relació amb la intervenció en el patrimoni arquitectònic, històric i cultural. Martín va explicar que els objectius principals són la protecció, conservació i millora del patrimoni existent, utilitzant dos instruments bàsics: el catàleg de masies i l’inventari del patrimoni cultural.
L’inventari del patrimoni cultural inclou una varietat de construccions, com barraques de vinya, murs de pedra seca, aqüeductes, espais fontinals i altres elements que defineixen el paisatge de la serra. Cada construcció compta amb una fitxa detallada que en descriu les característiques.
Durant la gestió del patrimoni, es consideren aspectes com la normativa existent i el règim de la propietat, ja que només el 40 % de les 8.156 ha del Parc són de propietat pública. Es van presentar diversos projectes d’adequació i restauració de masies i altres elements patrimonials, alguns ja completats, altres en marxa i alguns pendents de recursos econòmics.
Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, va compartir la història de l’entitat i els projectes en què han treballat i que planegen desenvolupar. La seva activitat se centra en la recerca i posada en valor dels elements patrimonials, en col·laboració estreta amb el Districte de Nou Barris i el Consorci del Parc Natural.
En l’espai “Tast del Parc”, es van presentar notícies breus sobre el Parc, i van destacar els dos grups de treball del Consell Consultiu: un centrat en la sequera i prevenció d’incendis, i l’altre en l’ús públic, especialment esportiu. També es van discutir les novetats de la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest estiu, el projecte “Alimentem Collserola” amb el seu contracte agrari 2024, i la nova campanya per promoure actuacions respectuoses amb els espais agrícoles. A més, es va anunciar la modificació del logotip del Consorci.
Es van comentar els resultats de les campanyes externes en què el Consorci ha participat, com el Let’s Clean Up Europe 2024 i la Setmana de la Natura. També es va informar sobre l’inici de la campanya 2024 del Projecte de participació en l’erradicació de l’ailant al juliol i sobre una nova aplicació mòbil per seguir els focus d’espècies exòtiques invasores a partir de setembre.
La pròxima trobada està programada per al 23 de novembre i probablement tindrà lloc a la zona de Sant Just Desvern, acollida per algunes de les entitats d’aquest municipi.
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Patrimoni històric i cultural,