L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Foix | Garraf | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Amb personal tècnic del Montseny, Sant Llorenç i de Turisme

La Diputació de Barcelona participa a Eslovènia en el XII Seminari d'Europarc de la Carta Europea de Turisme Sostenible

25/05/2023

Entre el 16 i 18 de maig, més de vuitanta persones de països diferents es van reunir a la ciutat de Bled, un petit poble eslovè ubicat als Alps Julians, per tal de treballar conjuntament i compartir experiències sobre el turisme sostenible. A la trobada, hi va assistir personal tècnic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en representació de la Xarxa de Parcs Naturals i personal de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona. A part, també hi van assistir representants de Parcs Naturals gestionats per la Generalitat de Catalunya, i de la resta de parcs europeus, tots ells acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). 

Després de quatre anys, es va tornar a celebrar el seminari de la CETS en espais naturals protegits, el congrés biennal que organitza la Federació Europarc i que aplega els diferents tècnics de parcs i administracions turístiques i ambientals per tal de compartir experiències en relació a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS)  i comunicar que aquesta és “bona per als parcs, bona per a les persones”.

Sota el lema “Seguiment de visitants en àrees protegides: un element clau de la gestió integrada de les àrees protegides” la Federació Europarc ha portat a terme, del 16 al 18 de maig el XII Seminari de la Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits a Bled, Eslovènia.

Experts en turisme i gestió d’àrees protegides es van reunir i debatre com abordar els principals reptes del turisme als espais naturals i intercanviar  experiències. En el seminari es van incloure visites al Parc Nacional del Triglav, i també al Parco Naturale Prealpi Guilie, a Itàlia. Ambdós parcs conformen l’Ecoregió transfronterera Alps Julians. 

L’inici del seminari, de tres dies de durada, va tenir lloc al centre d’informació del Parc Nacional a Bled, amb una sessió inaugural amb la benvinguda del Parc i les institucions de referència i una obertura inaugural a càrrec de  Carol Ritchie, Directora Executiva i  Teresa Pastor, Directora de Polítiques i Projectes, de la Federació Europarc.  

El tema central del congrés va ser la gestió dels visitants a les àrees protegides, la seva monitorització i el càlcul de la capacitat de càrrega, reptes cada cop és mes complexes. El nombre de visitants està creixent sense límits any rere any, per tota Europa, així com el nombre de noves formes lúdiques de interaccionar amb el medi natural. Aquest augment en el nombre de visitants i activitats afecta no només a l’entorn natural, sinó també a   la població local i la pròpia experiència dels visitants.

El seminari va comptar amb diverses sortides de camp al Parc Nacional, que també és la Reserva de la Biosfera més antiga del país, on es van visitar diferents parts del territori, i es va mostrar com estan portant a terme la monitorització dels visitants. En un període de vuit anys, les visites al Parc Nacional del Triglav, s’han multiplicat per més de cinc, fet que ha provocat problemes ambientals, de conservació de la natura i sociològics.

La participació a aquest seminari ha donat l’oportunitat d’establir contactes i compartir noves experiències, aprendre els uns dels altres i obtenir noves idees per implementar als espais naturals. A més a més, ha permès nodrir un projecte conjunt entre la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la Gerència de Serveis de Turisme: “Espais naturals i turisme sostenible: una oportunitat per a la província de Barcelona”, que es va aprovar l’any passat a la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació, finançat amb fons Next Generation, fomentant la col·laboració entre les dues gerències.

El programa del seminari va incloure també una sessió de ‘micròfon obert’, en la què es van realitzar presentacions de 5 minuts per projecte.  Finalment, en un acte institucional en el marc de la trobada es va aprofitar  per signar un conveni d’agermanament entre el Parc Nacional del Trigalv i el Parc Natural de Mercantour (França).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Foix, Garraf, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales