La Diputació de Barcelona i setze municipis impulsen el Parc Rural del Montserrat
Signatura del conveni. Autor: Diputació de Barcelona
El monestir de Montserrat va acollir el divendres 2 de febrer l’acte de constitució del Parc Rural del Montserrat, un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i setze municipis per desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori, que configura el primer parc rural de Catalunya i Espanya.
L’acte de signatura de constitució d’aquest consorci va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el vicepresident primer, Dionís Guiteras, i els alcaldes i alcaldesses dels municipis d'Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell. L’acte de constitució del Parc Rural també va comptar amb l’assistència de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol.
El Parc Rural del Montserrat té com a principals línies d’actuació la recuperació de terrenys agrícoles, la consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat, el foment de l’agricultura ecològica, el foment d’infraestructures de reg de suport al cultiu de secà, la venda de productes sota la marca “Montserrat”, la creació d’un banc de terres i la prevenció d’incendis forestals en aquest territori.
En la presentació del projecte es va posar de manifest la pèrdua de terreny agrícola destinat en el conjunt dels municipis, que ha passat de les 10.846 ha l’any 1956 a les 4.308 ha l’any 2017, la qual cosa suposa una disminució del 60%. Davant d’aquesta situació, els alcaldes impulsors del Parc Rural del Montserrat nan remarcar que porten quinze anys treballant en aquest projecte, amb l’objectiu clar de potenciar l’activitat agrícola i ramadera, amb l’ambiciós objectiu de promocionar productes sota la marca “Montserrat”.
Recuperar l’activitat agrària
La voluntat del Parc Rural del Montserrat és precisament recuperar aquesta activitat agrària amb l’objectiu de donar oportunitats a noves generacions de poder viure en els seus municipis. Així ho va expressar el vicepresident primer, Dionís Guiteras, quan va assenyalar que des de la Diputació de Barcelona “volem dotar de les eines necessàries per donar oportunitats de futur als joves perquè puguin viure de la terra”. En aquest sentit, Guiteras va remarcar que “el Parc Rural és excepcional perquè no només és l’espai del parc natural, sinó que abraça un conjunt de territori molt més ampli, a través del qual es volen aconseguir sinergies i oportunitats per a petits emprenedors i nous llocs de treball en el sector agrari”.
En la seva intervenció, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va remarcar que des de la Diputació “hem volgut donar el màxim rang a aquesta signatura, acompanyant els municipis en la seva constitució, compartint el compromís de treball i respectant les competències del Patronat de la Muntanya de Montserrat per aquest territori, ja que el que aporta el Parc Rural és fer de cinturó agrícola de consolidació de la muntanya”.
Conesa també va assenyalar que la Diputació amb les universitats està estudiant les tendències de població per als propers vint anys en el territori i la tendència és una concentració en àrees metropolitanes en detriment de l’àmbit rural. “Aquest fet ens preocupa, tot i que és una tendència d’abast mundial, hem de donar fortalesa al territori, especialment a les petites poblacions, per assegurar-los qualitat de vida. La tasca de la Diputació és precisament l’equilibri territorial, matisant les desigualtats existents en el territori, amb l’objectiu que tots els habitants tinguin les mateixes oportunitats”. La presidenta va acabar la seva intervenció assenyalant que “tenir cura del territori és donar-li oportunitats de futur, i no ens podem permetre que el país perdi cap d’aquestes oportunitats”.
Altres objectius del nou Parc Rural del Montserrat són la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d’incrementar la silvopastura amb ramats i per la prevenció d’incendis forestals, així com donar a conèixer i apropar els ciutadans a aquest entorn rural privilegiat dels entorns de la muntanya de Montserrat.
Aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé, a més d’una activitat econòmica, una eina per a la gestió silvopastoral, sense oblidar productes com la mel o l'horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l'oli i el vi, entre d'altres.
Un paisatge mosaic
El territori que configura el primer Parc Rural de Catalunya i Espanya és un espai configurat per un paisatge de mosaic on des de fa anys s’hi desenvolupa una activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramadera i forestal. L’objectiu és que el Parc Rural esdevingui un eix per potenciar i revaloritzar activitats complementàries al voltant de l’artesania alimentària, de l’agroturisme, la restauració i també de l’activitat cultural i lúdica, i impulsar la seva personalitat rural tot reconnectant-se amb l’àmbit urbà.
Per a més informació, podeu veure i descarregar-vos la intervenció de la presidenta, Mercè Conesa, i del vicepresident primer, Dionís Guiteras, en aquest enllaç.
Font de la informació: Diputació de Barcelona
Categoria: Notícies d'arreu, Paisatge, Biodiversitat, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, general,