S'edita el volum que recull les ponències de la IV Trobada d'Estudiosos del Foix
Detall de la portada. Autor: XPN
11/02/2018
El Centre Cívic de Clariana, al municipi de Castellet i la Gornal, va acollir el dijous 16 de juny del 2016 la IV Trobada d'Estudiosos del Foix en què una vintena d'especialistes van exposar els resultats dels seus treballs de recerca realitzats en els darrers quatre anys. Recentment ha aparegut el recull de les divuit ponències presentades.
La IV Trobada d'Estudiosos del Foix va servir per posar en comú el més rellevant de les recerques que, des de diferents àmbits de la ciència, s’havien a l'entorn de la conca del riu homònim. Les divuit comunicacions abastaven territoris d’estudi diversos i es van agrupar en els blocs temàtics següents: fauna (7), ecologia (1), història (5), gestió (1), geologia (2) i hidrologia (2). La majoria dels estudis presentats responien a treballs de recerca inclosos en el Pla de seguiment de paràmetres ecològics del Parc del Foix.
Recentment, dins la col·lecció “Eines”, sèrie “Territori i Parcs Naturals” s’ha editat el volum que aplega les diferents aportacions presentades, uns treballs molt valuosos per al Parc del Foix i tot el seu entorn ja que permeten validar els encerts, rectificar els errors i indicar els eixos de treball prioritaris que cal escometre.
Divuit ponències
Entre ells, hi trobareu ponències sobre “Biodiversitat de coleòpters en vinyes del Penedès” (Enric Bartra et al.); “Restauració de microhàbitats aquàtics” (Josep M. Calaf et al.); “Interaccions ecopatològiques de les tortugues del Foix” (Albert Martínez-Silvestre et al.); “La migració d'ocells rapinyaires al Parc del Foix (Cisco Guasch et al.); “Ratpenats a la capçalera del Foix (les mines de Pontons” (Xavier Bayer et al.)... “La Mota de Sant Pere” (Magí Miret-Mestre); “Les coves sepulcrals (III mil·lenni aC) al baix Foix” (Artur Cebrià et al.); “El camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès” (Joan Rovira i Josep M. Calaf); “Conèixer, gestionar i difondre: el forn de l'ermita de Sant Llorenç de la Senabre” (Josep Socorregut i Pablo del Fresno); “Intent de datació i contextualització d’uns antics pous de sondeig geològic als paratges de la Senabra i la Torreta (Joan Rovira i Josep M. Calaf) o “Història geològica recent del riu Foix” (David Albalat et al.).
També hi trobareu la presentació de Paola Carnevale, directora del Parco Naturale Regionale di Montemarcello-Magra-Vara (Ligúria, Itàlia), agermanat amb el Parc del Foix des del 2007, sobre el projecte LIFEEMYS de la tortuga mediterrània; la comunicació presentada pel doctor en Ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, sobre les tasques que caldria dur a terme per a una possible reversió de la ultraeutròfica situació de l'embassament del Foix, i, finalment, el text titulat “L’aigua potable, un problema mundial”, un treball realitzat a l'aula per tres alumnes de cinquè i sisè de Primària de l'Escola Sant Domènec de la Ràpita.