Guilleries-Savassona Segons el seguiment del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

La sequera i l’escalfament de l’aigua posen en risc el poblament de truita a la riera Major

19/01/2024

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC) amb seu al Museu del Ter (Manlleu, Osona), duu a terme un seguiment del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics de la riera Major (conca del riu Ter) des de l’any 2018 a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Els darrers anys –2021 a 2023– s’hi ha observat un empitjorament de molts paràmetres avaluats, tant fisicoquímics com biològics (macroinvertebrats aquàtics i peixos), que podrien estar relacionats amb les condicions de sequera que hi ha fet disminuir el cabal de manera dràstica.

La temperatura de l’aigua a l’estiu els darrers dos anys ha superat els valors límits per a la supervivència de la truita (22ºC) com a mínim durant 7 o 8 setmanes, segons els estudis fets pel CERM, el seguiment per part dels guardes de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i les dades de l’estació de mesura de cabal i temperatura instal·lada en un punt de la riera Major per iniciativa d’aquest espai natural. 

El poblament de peixos als dos trams avaluats està format per tres espècies: la truita comuna (Salmo trutta), amb una presència gairebé testimonial, el barb de muntanya (Barbus meridionalis) que ha anat estabilitzant les seves poblacions, i el veró o barb roig (Phoxinus sp), d’origen forani i invasor, que es consolida com a espècie majoritària en detriment de les altres dues. 

La situació actual dels peixos de la riera Major podria tenir diverses causes, com la reducció dels cabals i l’augment de la temperatura de l’aigua, que arriba a superar el llindar dels 22ºC (límit per a la supervivència de la truita). D’altra banda, no s’ha de descartar l’impacte encara present de l’aiguat del 2020, les modificacions de l’hàbitat per l’augment del sauló i la reducció de les gorgues. A més a més, des del 2022 s’observa una disminució de la condició física mitjana de totes tres espècies, sobretot de truites, que podria ser degut a l’augment dels abocaments orgànics al llarg de la riera.

La mala connectivitat ecològica de la riera per als peixos, deguda a la presència de diverses rescloses, continua essent una pressió important, tot i que s’estan iniciant accions de permeabilització de les rescloses. Aquests obstacles són un problema sobretot per a la truita, que és incapaç d’anar aigua amunt per fresar a la tardor-hivern i/o per refugiar-se els mesos més càlids. Cal, també, seguir avaluant l’increment d’abocaments i el seu impacte al conjunt del poblament de peixos i invertebrats aquàtics.

compartir

Font de la informació: Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC)

Categoria: Guilleries-Savassona, Biodiversitat, Hidrologia, Recerca i seguiment, ODS,

Cercador de notícies




Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información

Suscríbete a nuestros boletines

 

Recibe nuestros boletines de Parques.
Suscríbete a la agenda y al Informativo
haciendo clic en los botones de abajo.

butlletí gaudim

Suscríbete a la agenda Suscríbete al InformatIVO

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales