L'IRBio, primer centre d'investigació europeu que s'uneix a la Coalició Mundial Units per la Biodiversitat
Global Coalition: United for Biodiversity.
Autor: Gatis Šļūka
L'Institut d’Investigació en Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) s'ha convertit en el primer institut de recerca d'Europa i en el segon del món a formar part de la Coalició Mundial #UnitedforBiodiversity . Llançada pel comissari de Medi Ambient de la UE, Virginijus Sinkevicius, amb motiu del Dia Mundial de la Vida Silvestre 2020, la coalició fa una crida a tots els museus, parcs nacionals, zoològics, aquaris, jardins botànics i institucions d'investigació per unir les seves forces per donar alarma sobre la crisi natural i la necessitat de protegir la biodiversitat, per davant de la crucial CoP 15 del Conveni sobre la diversitat biològica del 2021.
Amb aquest anunci, l'IRBio afegeix la seva veu a cinc institucions d’Espanya, inclosos el Museu de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Barcelona, i a desenes de tot el món, com el Zoo de São Paulo, el Museu de Bristol i el Centre de Conservació de la Natura de la Universitat Americana de Beirut. Tots van signar la promesa de la coalició i demanen als líders mundials que acordin un ambiciós marc de biodiversitat posterior al 2020 per protegir i restaurar els ecosistemes mundials, no només pel que fa als objectius fixats, sinó també per proporcionar els mitjans, financers i d’altres tipus, per assolir aquests objectius i en els mecanismes establerts per revisar el progrés.
No hi ha futur per a la humanitat sense biodiversitat
Segons l’últim informe del Grup Intergovernamental de Serveis sobre Biodiversitat i Ecosistemes (IPBES), es calcula que cada dia es perden 135 espècies de plantes, animals i insectes. És a dir, 50.000 espècies l'any, gairebé un milió d'espècies en poques dècades. Això, afegit a l’informe del Grup Intergovernamental de Treball sobre Canvi Climàtic (IPCC - 2018) sobre l’escalfament global d’1,5 ° C, estableix la necessitat de reduir les emissions mundials al voltant del 50 % en els propers deu anys i aconseguir zero emissions netes el 2050.
L'IRBio genera coneixements fonamentals sobre l’estructura i el funcionament dels ecosistemes i la seva investigació està relacionada directament o indirectament amb aspectes del benestar com la salut, el canvi climàtic, la seguretat alimentària i la disponibilitat d'aigua neta. Sense biodiversitat no hi ha capacitat de desenvolupament i, en conseqüència, afectarà el benestar de la societat i comprometrà el futur dels joves i de les properes generacions.
L'IRBio està format per més de dos-cents especialistes en diferents àrees de recerca, que reuneixen acadèmics, joves investigadors i col·laboradors que treballen en una àmplia varietat d’investigacions, des del genoma fins a l’ecosistema. El seu treball es realitza a tots els ecosistemes terrestres, d’aigua dolça i marins principals. Les perspectives de recerca són igualment àmplies, des dels genomes fins als ecosistemes i utilitzen enfocaments morfològics, moleculars, biogeogràfics, quantitatius i bioinformàtics.
IRBio: ciència, investigació i consciència social per a un futur més ecològic
L’Institut promou investigacions d’alta qualitat i millora la difusió social sobre la rellevància de la biodiversitat i la seva preservació, per augmentar la consciència pública sobre qüestions de conservació i desenvolupament sostenible. A més, l'IRBio proporciona assessorament científic sobre biodiversitat (i paleobiodiversitat), per exemple, gestió, avaluació, educació, legislació, a administracions públiques, agències privades i organitzacions ambientals i desenvolupa informes tècnics sobre qüestions ambientals.
El 2017, els científics de l'IRBio van signar el Manifest "Advertència dels científics a la humanitat: un segon avís". Aquests científics preocupats per l'estat del planeta Terra van demanar a la humanitat que reduís la destrucció ambiental i van assenyalar la necessitat d'un canvi important en la nostra gestió de la Terra i de la seva vida per evitar la misèria humana.
L’actual problema mundial de la COVID-19, causat per la transmissió d’un virus o malaltia d’animals a humans (zoonosi), és una alerta sobre els canvis globals que causem els humans al nostre planeta. L’escalfament global, la destrucció i modificació d’hàbitats naturals i el moviment de persones i mercaderies, augmenten la freqüència de transmissió.
Font de la informació: Institut d'Investigació en Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio)
Categoria: Notícies d'arreu, Biodiversitat, Recerca i seguiment, Diputació de Barcelona, ODS,