L'Informatiu dels parcs

Marina | Litoral | Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals Els treballs presentats són la base per a la gestió dels tres espais naturals

Més de 150 participants en la V Trobada de presentació d’estudis de la Serralada Litoral central i IX del Montnegre i el Corredor

22/11/2024

Un total de 58 ponències i dos pòsters es van presentar a la V Trobada de presentació d’estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor, que es va celebrar a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d’Alella (Parc de la Serralada Litoral) el 20 i 21 de novembre. Així, des de la primera trobada, el 1996 al Parc del Montnegre i el Corredor, s’han presentat més de 500 comunicacions en unes jornades que se celebren cada quatre anys. En total, hi van assistir més de 150 participants presencials, a banda dels que van fer-ne el seguiment de l’emissió en directe pel canal de Youtube. Els equips gestors es van mostrar satisfets per la informació compartida, que és la base de la gestió dels tres espais naturals.

El primer dia es va parlar d’ús públic i educació ambiental així com de patrimoni històric i cultural, amb presentacions sobre els jaciments arqueològics del Turó del Vent, Turó de Cèllecs, Castellruf i les Maleses, i també de la Cartoixa de Montalegre i el projecte mOts que fa la Xarxa de Parcs Naturals amb la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Un moment destacat van ser les ponències sobre climatologia, hidrologia i gestió forestal, temes recurrents en un moment de crisi climàtica. Així, es va presentar una ponència sobre les transformacions territorials, canvi climàtic i risc d'inundació a la conca de la riera d'Argentona (1956-2050) i una altra sobre l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor i la gestió ramadera al Parc. També una altra sobre l’avaluació de l’Índex de Biodiversitat Potencial a la Xarxa de Parcs Naturals i la creació de l’observatori de la biodiversitat i el canvi climàtic de Badalona.

La sessió de dijous 21 de novembre va estar tota dedicada a la conservació de la biodiversitat, amb vegetació, hàbitats i fauna. Al matí s’hi va presentar, entre d'altres, la cartografia dels hàbitats dels tres espais protegits implicats en les jornades, l’estat de les poblacions d’amfibis i la problemàtica de les malalties emergents que els sotgen, i el Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de les Muntanyes Mediterrànies. A la tarda, van destacar les comunicacions sobre alguns dels diversos seguiments científics d’ocells, amfibis, rèptils, quiròpters  i mamífers.

Les comunicacions es poden consultar a la llista de Trobades de presentació d’estudis del canal de Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals. En els propers mesos es publicarà un llibret amb els textos dels estudis presentats.Les publicacions de les Trobades de presentació d’estudis estan disponibles (en paper) a la Llibreria de la Diputació i als centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. A banda, el catàleg col·lectiu en línia de la Xarxa de Parcs també disposarà de les comunicacions lliurades en format PDF.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Divulgació, Marina, Litoral, Montnegre-Corredor, Xarxa de Parcs Naturals, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales