La Solana, al Parc del Castell de Montesquiu, ha format 3.500 persones en treballs forestals des del 2006
Alumne del curs de motoserra del Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE) La Solana. Autor: XPN
Curs de trepa. Autor: XPN
Examinador i alumne, amb un tractor. Autor: XPN
Masia de la Solana. Autor: XPN
Des que es va crear el 2006, el Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE) La Solana ha acollit més de 3.500 alumnes i s’ha convertit en un centre especialitzat de referència per a treballadors forestals, bombers i jardiners, entre d’altres perfils. Al llarg de gairebé dues dècades, l’escola ha ofert un ampli ventall de cursos, inicialment pensats per a professionals del sector i, més recentment, adreçats també a persones que exploren una nova via laboral. El Centre ocupa la masia de la Solana del Parc del Castell de Montesquiu, propietat de la Diputació de Barcelona, i les pràctiques es fan als boscos del Parc.
"La finalitat és formar gent perquè cuidin els nostres boscos, que siguin productius, i evitar uns boscos abandonats", subratlla Josep Anglada, formador, empresari forestal i membre de la Junta general del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura com a alcalde en funcions de Vidrà. Una bona gestió forestal del terreny en redueix l’afectació en cas d’incendi i, alhora, n’augmenta la rendibilitat, amb l’aprofitament de la biomassa com a font energètica.
Referent europeu
Els cursos estan pensats prenent com a base els criteris d’eficiència i seguretat laboral de City & Guilds-NPTC, Nationat Proficiency Tests Council, organització britànica referent a Europa en certificació de competències en l’àmbit de treball forestal. El Centre permet també obtenir el certificat de motoserrista europeu.
Entre l’oferta de cursos, l’equipament ofereix càpsules formatives, de curta durada, orientades a perfeccionar tècniques forestals, com la grimpada o treballs de tala, i en el coneixement de l’ús de maquinària, com la serra mecànica, per fer més eficient el treball al bosc.
Aquest format, juntament amb la seva alta especialització, atreu personal de diferents punts de l’Estat espanyol i d’Europa. "Són cursos molt reduïts, amb una metodologia molt pràctica, amb formadors amb una àmplia experiència dins el sector", assenyala la tècnica de formació forestal especialitzada Laura Vivet.
El Centre també ofereix formació ocupacional dual, adreçada a joves de 18 a 29 anys inscrits en el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a demandants d’ocupació. El programa inclou el certificat de professionalitat i un contracte de formació i aprenentatge.
La ubicació del Centre facilita posar en pràctica els coneixements adquirits. "L’alumnat pot fer les pràctiques al Parc del Castell de Montesquiu, als punts on estan previstes actuacions forestals", subratlla el director del Parc del Castell de Montesquiu, Joan Carles Àngel.
El Centre de Formació Forestal Especialitzada està impulsat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i té com a socis fundadors la Federació ADF d’Osona i l’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt-Collsacabra.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Notícies d'arreu, Prevenció incendis, Cobertes del sòl, Biodiversitat, Educació ambiental, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, ODS,