Es detecta per primer cop la presència de llúdriga al Parc del Montnegre i el Corredor
Font de la informació: Grup FELIS-ICHN
Categoria: Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, Educació ambiental, Gestió del medi, ODS,
La llúdriga, en una imatge del fototrampeig. Autor: Grup FELIS-ICHN
A mitjans de juliol, es va fotografiar per primera vegada una llúdriga (Lutra lutra) al Parc del Montnegre i el Corredor. Les imatges van ser enregistrades en el marc del Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, promogut pel Grup de recerca en carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN).
L’exemplar de llúdriga ha aparegut en una de les dotze càmeres de fototrampeig que formen la parcel·la d’estudi del Parc, propera a un dels afluents del riu Tordera. En aquesta zona s’hi han realitzat durant l’estiu dues aportacions d’aigua per mantenir les poblacions de dues espècies de peixos: el barb de muntanya (Barbus meridionalis) i la bagra (Leuciscus cephalus). Possiblement, la disponibilitat d’aigua i d’aliment explicarien la presència d’aquesta llúdriga a la zona.
L’any 2021, l’Observatori RIVUS ja va detectar llúdrigues reproductores a la baixa Tordera, després de quaranta anys d’absència. L’augment de la població de llúdriga de la conca s’ha vist afavorida per la millora de les seves aigües i la protecció legal de l’espècie, que feia preveure la possibilitat de trobar algun exemplar a l’àrea d’estudi (Catàleg de vertebrats del Parc del Montnegre i el Corredor, 2019).
L’estació de seguiment es va establir l’any 2021 amb l’objectiu d’analitzar com evoluciona la comunitat de mesocarnívors terrestres del Parc, formada per la guineu, la fagina, la geneta i el teixó. Aquest 2022, s’ha dut a terme la segona campanya de mostreig gràcies al suport dels serveis tècnics del Parc del Montnegre i el Corredor. La coordinació de la parcel·la és a càrrec de dos membres del grup FELIS: Joana Bastardas Llabot (biòloga ambiental) i Xavier Soler (geògraf i tècnic forestal).
Des del Parc s'espera que aquesta troballa no sigui un fet aïllat i que, malgrat la sequera que enguany està patint el territori, es puguin mantenir els cabals ecològics necessaris perquè la llúdriga i la resta d’espècies lligades als hàbitats de ribera es puguin establir al massís i incrementar, així, el seu valor de conservació.
Font de la informació: Grup FELIS-ICHN
Categoria: Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, Educació ambiental, Gestió del medi, ODS,
Este portal web únicamente utiliza cookies propias con finalidad técnica, no recaba ni cede datos de carácter personal de los usuarios sin su conocimiento. Sin embargo, contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas a la de la Diputación de Barcelona que usted podrá decidir si acepta o no cuando acceda a ellos. Consulte la Política de privacidad