El Centre de Fauna de Torreferrussa triplica la capacitat de les instal·lacions de cria en captivitat del tritó del Montseny
Aquari de Torreferrussa. Autor: TES
En el marc del programa Life Tritó Montseny, el centre ha inaugurat noves instal·lacions amb 240 aquaris, que se sumen als 100 ja existents, per multiplicar la reproducció dels prop de 900 exemplars de tritó del Montseny que hi viuen.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; el conseller delegat de Forestal Catalana, Gabriel Esquius; el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon; el coordinador d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós, i la tècnica del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Gemma Pascual, van visitar el dimecres 13 de juny les noves instal·lacions de cria en captivitat del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), que s’han inaugurat en el marc del projecte europeu Life Tritó Montseny.
En aquest sentit, s’ha construït una nova sala d’uns 70 m2, amb 240 nous aquaris, que se sumen a la instal·lació existent, d’uns 30 m2, que disposa de cent aquaris més. Això suposa multiplicar per tres la capacitat existent, atès que l’ampliació d’espai permet generar noves parelles que ponen uns quaranta ous anuals, dels quals prosperen de l’entorn del 50 %.
Des novembre a gener, es va dur a terme la instal·lació d’aquaris, i a finals de març es va començar a traslladar exemplars des de la instal·lació existent a la nova, per tal d’afavorir nous aparellaments. Per garantir l’adaptació dels exemplars als nous aquaris, el trasllat s’ha dut a terme de manera progressiva, a mesura que l’aigua adquiria l’equilibri ecològic necessari per a l’èxit de l’operació.
El Centre de Fauna de Torreferrussa acull actualment nou-cents exemplars de tritó del Montseny de les dues varietats genètiques existents, l’oriental i l’occidental. Impulsa un programa de cria en captivitat de l’espècie endèmica des del 2007. L’any 2013 s’hi va sumar el Zoo de Barcelona, per criar en captivitat de la varietat oriental, i el Centre de Fauna del Pont de Suert, per criar en captivitat la variació occidental, ambdós amb exemplars originaris de Torreferrussa.
Precisament, tant el Zoo de Barcelona com el Centre de Fauna del Pont de Suert també tenen en marxa l’ampliació d’instal·lacions per multiplicar la capacitat de la cria en captivitat del tritó del Montseny. Els treballs es troben molt avançats i es preveu començar a traslladar-hi exemplars en breu. Es tracta dels tres únics emplaçaments a Catalunya que duen a terme aquest programa. L’objectiu és aconseguir entre els tres centres uns quatre-cents exemplars nous cada any.
D’altra banda, aquest amfibi també es reprodueix fora de Catalunya. Concretament, al zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis, des de l’abril de l’any passat, quan el Centre de Fauna de Torreferrussa va cedir vint-i-quatre exemplars, per reubicar-los en una instal·lació amb prop de seixanta aquaris. Les cries nascudes dins d’aquest programa seran introduïdes de nou al Montseny.
Suport europeu a l’espècie endèmica
L’impuls de la cria en captivitat d’aquesta espècie endèmica, catalogada com a tal des del 2005, és un dels objectius del projecte europeu Life Tritó del Montseny. En marxa des de l’octubre de 2016, el projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona i hi participen la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. Fins al desembre del 2020, el projecte pretén millorar l'estat de conservació de l’amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d’euros. Un 60 % de l’import provindrà de la Unió Europea i un 40 % dels socis.
El tritó del Montseny és l’únic vertebrat endèmic a Catalunya. Les primeres poblacions, descobertes el 1979, es van atribuir a una espècie molt propera, el tritó pirinenc (Calotriton asper). Més tard, a finals del 2005, estudis científics van concloure que morfològicament i genèticament es tractava d’una espècie diferent.
La població salvatge d’aquest amfibi es manté estable i es calcula que hi ha uns mil cinc-cents exemplars adults distribuïts en set torrents del Montseny. L’espècie es troba en perill crític d'extinció i és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.
Font de la informació: Generalitat de Catalunya
Categoria: fauna, Hidrologia, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, hàbitats, amfibis, vertebrats, Montseny, Notícies d'arreu, Recerca i seguiment, general,