El Parc Natural del Montseny aprova el reglament d'ús de la marca “Montseny, Reserva de la Biosfera”
Productes de Formatgeria del Montseny. Autor: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona
Les cabres de la formatgeria, al Montseny d'amunt. Autor: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona
Logotip del Montseny. Reserva de la Biosfera
La marca “Montseny, Reserva de la Biosfera” ja es pot associar a productes i serveis després que la Diputació de Barcelona, en el ple d’aquest dijous 29 de febrer, i la Diputació de Girona, en el ple del 20 de febrer, hagin aprovat el reglament d’autorització d’ús de la marca, que es va registrar a la Unió Europea el 2016. Ara, les administracions locals i les empreses que formen part de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del Parc Natural del Montseny en poden demanar l’ús i, més endavant, es desplegaran els plecs de prescripcions tècniques per a l’ús de la marca en diferents tipologies de productes.
La creació de la marca respon al pla d’acció de la Reserva de la Biosfera, que inclou la definició, promoció i ús de la marca “Montseny, Reserva de la Biosfera” per a aquells recursos locals, productes, béns i serveis que es produeixin i/o s’ofereixin dins l’àmbit de la reserva i compleixin determinats requisits, relacionats amb la qualitat, la sostenibilitat ambiental i la vinculació als objectius de la Reserva de la Biosfera.
Amb la promoció dels recursos locals, productes, béns i serveis esmentats, es potenciaran les activitats econòmiques tradicionals i una nova economia social, dins el marc de la sostenibilitat territorial.
El reglament, que serà vigent un cop publicat als diaris oficials, fixa les condicions d’autorització i ús de la marca a fi de promocionar i difondre, tant al territori que conformen els divuit municipis de la Reserva com a l’exterior, per circuits tradicionals o mitjançant l’ús de les noves tecnologies, els recursos locals, productes, béns i serveis, especialment els agroalimentaris, artesanals i els de promoció turística amb finalitats culturals i recreatives, que potenciïn les activitats econòmiques tradicionals i noves activitats econòmiques en el marc de l’economia social, la sostenibilitat territorial i la posada en valor del patrimoni natural i cultural.
Quan la marca s’utilitzi sense benefici econòmic o lucre, no caldrà que demanin autorització d’ús la Generalitat de Catalunya, consells comarcals del Vallès Oriental, Osona i la Selva, així com els 18 municipis de la Reserva. Pel que fa a les entitats que formen part de la CETS, hauran de comunicar que la volen utilitzar, i les entitats sense ànim de lucre també. Tots aquests supòsits són sense cost. En canvi, els recursos locals, productes, béns o serveis que compleixin els requisits establerts al reglament podran sol·licitar-ne l’ús, però hauran de complir uns requisits, en especial hauran de contribuir a la consecució de beneficis mediambientals i de sostenibilitat en la fabricació dels productes o en la prestació de serveis, i pagar un preu públic per a la seva utilització.
La Reserva de la Biosfera del Montseny
El 28 d’abril de 1978, la UNESCO va declarar la Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest reconeixement va ser propiciat per les característiques singulars del territori, tant les característiques ecològiques, com les culturals, com les activitats econòmiques tradicionals que s’hi desenvolupen.
La Reserva de la Biosfera del Montseny comprèn els termes municipals d’Aiguafreda, Arbúcies, Breda, el Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau.
Durant el 2014, després d’un procés participatiu i de consulta a tots 18 municipis, es va ampliar l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins a 50.166 hectàrees, en un territori amb una població de més de 50.000 habitants.
Les reserves de la biosfera són zones formades per ecosistemes terrestres, marins i costaners, reconegudes pel Programa MAB de la UNESCO. En cada una s’hi fomenten solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l'educació.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Turisme sostenible, ODS,