Curs d'estiu sobre cremes prescrites i pasturatge per a la gestió sostenible i la conservació d'espais oberts de muntanya
Crema prescrita. Autor: Lluís Martínez / XPN
El curs, que tindrà lloc el dimarts 2 de juliol a Bellaterra i el dimecres 3 de juliol al Parc Natural del Montseny, té l’objectiu de donar a conèixer i sensibilitzar la població sobre la importància de la gestió i conservació dels espais oberts de muntanya del sud d'Europa, actualment immersos en processos de canvi global.
Al llarg de dues jornades, es mostraran models de gestió i desenvolupament rural que garanteixin la sostenibilitat ecològica i socioeconòmica a llarg termini.
Així, el dimarts 2 de juliol, l’Edifici V (travessera dels Turons, s/n, Campus de la UAB, Bellaterra, Cerdanyola del Vallès) acollirà des de les 9.30 h fins a les 18.30 h aproximadament una jornada de treball amb nombroses conferències i ponències (vegeu programa aquí). A les 17 h, una taula rodona amb els ponents moderada per Josefina Plaixats, investigadora de l’Open2Preserve per la UAB, tancarà la jornada.
Sortida de camp al Parc Natural del Montseny
L’endemà, dimecres 3 de juliol, es realitzarà una sortida de camp al Parc Natural del Montseny per tal de conèixer l'experiència pilot que es desenvolupa a la zona del pla de la Calma (Tagamanent) i que combina el pasturatge guiat amb l’aplicació de cremes prescrites.
La sessió, de les 9.30 a les 13.30 h, comptarà amb presència dels diferents actors locals amb la participació de Lluís Martínez Ujaldón, director del Parc Natural del Montseny; Etel Arilla, tècnica del GRAF (Bombers, Gencat); Guillem Canaleta, Ramats de foc. Fundació Pau Costa; Ricard Baqués, Consorci Serra de Llaberia; Ignacio Martínez, alcalde de Tagamanent; Manel Anglada, ramader, i Laia Aguilà, artesana de la llana.
La visita es clourà a les 14 h amb una degustació de productes locals.
Informació i inscripcions
Per a més informació i formalitzar les inscripcions, cal enviar un correu electrònic a MariaJose.Broncano@uab.cat.
El curs és gratuït i obert a totes les persones interessades.
Programa complet en aquest enllaç.
El projecte europeu ‘Open2Preserve’ - el cas del Parc Natural del Montseny
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny participa, com a membre associat, en el projecte europeu “Model de Gestió Sostenible per a la Preservació d'Espais oberts de muntanya (Open2Preserve)”. “Open2Preserve” és un projecte seleccionat dins del Programa de Cooperació Territorial de l’Espai Sud-oest Europeu (SUDOE), cofinançat a través del FEDER (Fons Europeu del Desenvolupament Regional), per la Unió Europea, i hi col·laboren un total de tretze organismes, dos de Portugal, tres de França, dos de Galicia, dos d’Andalusia, dos de Navarra i dos de Catalunya: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Pau Costa Alcubierre.
A causa de la disminució del pasturatge i de l’eliminació de l’ús del foc, el pla de la Calma, al Parc Natural del Montseny, ha sofert, com altres antics espais de pastures del massís i com passa també en altres regions del sud d’Europa, la invasió de matollar i de forest. El projecte "Open2Preserve" pretén, a partir de coneixements científics, implementar tècniques la combinació de les quals garanteixin la preservació dels serveis ecosistèmics dels espais oberts de muntanya de gran valor natural.
El projecte planteja la posada a punt de diferents experiències pilot regionals i combina el pasturatge guiat amb l’aplicació de cremes prescrites. En totes les experiències es busca oferir solucions innovadores que garanteixin la viabilitat econòmica, puguin servir d'exemple i capacitació per a la realització d'iniciatives similars d’àmbit local i regional i fomentin la creació de llocs de treball.
Els investigadors del grup de la UAB, J. Plaixats, M. J. Broncano i R. Casals, tenen una llarga trajectòria treballant i investigant conjuntament amb l’equip tècnic del Parc Natural del Montseny, representat pel director del Parc, Lluís Martínez Ujaldón, per tal d’aplicar diferents metodologies per a la restauració de les pastures en l’àmbit del pla de la Calma.
Font de la informació: Open2Preserve
Categoria: Montseny, Notícies d'arreu, Prevenció incendis, Relleu, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, flora, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Diputació de Barcelona, general,