caes

Parc Fluvial Besòs La malaltia no afecta els humans

S'inicia el protocol d'actuació en cas de detecció de brots de mortalitat en aus salvatges amb símptomes de botulisme

25/07/2018

Davant els primers casos detectats d’exemplars d’aus mortes o malaltes al llarg del Parc Fluvial del Besòs, la Diputació de Barcelona ha iniciat el 'Protocol d’actuació en cas de detecció de brots de mortalitat en aus salvatges amb símptomes de botulisme'.

En els períodes més càlids (entre juliol i octubre) dels darrers deu anys (2005-2017) s’ha produït la mort de centenars d’aus silvestres del Parc Fluvial a causa de diferents brots de botulisme.

El botulisme és una malaltia paralítica causada per la ingesta de toxina botulínica produïda pel bacteri Clostridium botulinum. El bacteri habita als sediments aquàtics i només es desenvolupa en aquest hàbitat quan hi ha manca d’oxigen, és a dir, quan l’elevada temperatura ambiental escalfa en excés l’aigua del riu i n’esgota l’oxigen. Els brots de botulisme es produeixen quan els ocells ingereixen la toxina directament o per consum d’invertebrats i larves que la contenen. Existeixen set tipus de toxines botulíniques denominades amb lletres de la A a la G. La toxina C és la que afecta els ocells aquàtics del Parc, però no afecta els humans.

Quan es detecten exemplars morts o malalts, des de la Diputació de Barcelona, s’inicia el protocol d’avís a l’ajuntament del terme municipal corresponent i l’avís de retirada dels exemplars afectats per evitar que es propagui a altres ocells aquàtics.

En un primer moment, el Cos d’Agents Rurals (CAR) recullen els cadàvers dels quals se n’extrauran mostres que s’enviaran tant al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) com al Laboratori Central de Veterinària d’Algete (Madrid) per a ser analitzades i determinar-ne les causes de la mort.

És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona ha iniciat el “Protocol d’actuació en cas de detecció de brots de mortalitat en aus salvatges amb símptomes de botulisme” i durant els propers mesos els usuaris del Parc poden trobar o veure algun ànec o gavina morts dins el canals central del riu o fins i tot personal tècnic especialitzat retirant les aus.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: ocells, vertebrats, fauna, Parc Fluvial Besòs, Parc Fluvial del Besós, Biodiversitat, Gestió del medi, general,