El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac restringeix l'accés a la cova Simanya i hi organitzarà visites guiades
L'accés tancat a la cova Simanya. Autor: Joan Lleonart
L'evolució de les excavacions i el gran interès del jaciment de la Simanya (Sant Llorenç Savall) fan incompatible la visita lliure de la cova Simanya. Per preservar les restes arqueològiques i per donar resposta a l'interès que sempre han tingut els visitants, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac l'ha tancada i hi organitzarà visites guiades els caps de setmana i festius a partir del 2 d'octubre. Al 2022 continuaran les visites guiades els caps de setmana i festius.
La cova Simanya és la cavitat més gran del massís de Sant Llorenç, amb 372 m de recorregut i una entrada gran i fàcilment accessible de més de 10 m de boca. Coneguda i habitada des d'antic, hi ha algunes descripcions d'aventurers que penetraren a la part més fonda, amb descripcions gairebé màgiques que corroboraven llegendes locals de presència de dracs o de ciutats subterrànies. La primera exploració espeleològica científica es dugué a terme l'any 1911, i també va ser excavada arqueològicament els anys 1911 i 1930.
La galeria d'entrada fa gairebé 100 m de fons. El segon ramal que surt a l'esquerra, al pas de l'Oca, es divideix en dues galeries més. En períodes plujosos s'hi formen moltes basses d'aigua que en dificulten la visita. La cova va ser formada en els primers estadis erosius del massís.
L'any 1911 s'hi van trobar ceràmiques d'època eneolítica, ibèrica i medieval. Als anys trenta del segle passat es van dur a terme excavacions més profitoses, tot i que amb criteris arqueològics poc científics.
Visites guiades
Les visites es podran fer els matins de dissabtes, diumenges i festius, durant dues hores des del Centre d'Informació del Coll d'Estenalles. Tindrà un preu de 3 euros els adults i 2 euros els menors d'entre 6 i 12 anys i els majors de 65 anys. La visita es fa guiada amb l'objectiu de conservar les restes arqueològiques de la cova, amb explicacions sobre la geologia i també sobre l'interessant jaciment arqueològic actualment en estudi. El recorregut comença al coll d'Estenalles, amb explicacions de la flora i fauna i la realitat del Parc Natural. Més informació sobre les visites guiades aquí.
Treballs arqueològics
Un equip d’investigadors del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Parc Natural i diferents institucions de recerca, ha dut a terme la segona campanya d’excavacions a la cova Simanya sota la direcció dels arqueòlegs Juan Ignacio Morales i Artur Cebrià.
Els materials recuperats es troben en fase d’estudi i els resultats són, per tant, encara preliminars, però els treballs de camp realitzats entre el 2 i el 22 d’agost han permès constatar l’existència d’ocupacions paleolítiques al jaciment, fet que suposa una autèntica novetat tant per la cova Simanya com per a Sant Llorenç del Munt.
A l’espera de continuar avançant en la recerca, els investigadors plantegen que les restes recuperades tindrien una antiguitat superior als 40.000 anys, i que per tant serien producte de l’ús de la cavitat per part dels neandertals, una espècie que va desaparèixer d’Europa coincidint amb l'arribada dels primers Homo sapiens.
Aquesta campanya ha permès comprovar l’existència d’un nivell arqueològic, a la zona més profunda de la galeria principal, que preserva evidències de les activitats que els humans van realitzar a la cova, com són eines de sílex, ossos d’animals amb evidències d’haver estat consumits i, fins i tot, un petit fogar.
Tot i així, els neandertals no van ser els únics ocupants plistocens de la cova. Al mateix nivell s’ha recuperat també una gran quantitat de restes d’úrsids que feien servir les profunditats de la cova per a passar la hibernació en moments que aquesta no estava ocupada pels humans.
Aquests resultats s’afegeixen als de la primera campanya, realitzada el setembre del 2020, i que va permetre constatar l’existència de materials tardoromans i calcolítics, indicant que la cova Simanya ha estat un lloc d’accés recurrent per als humans de totes les èpoques. La troballa d’ocupacions paleolítiques, però, suposa tota una revolució en el coneixement que es tenia fins ara i que obre noves línies per a l’estudi del paleolític a la Catalunya central, un territori que compta amb altres jaciments d’aquest període com la cova Gran de Collbató, les coves del Toll a Moià o l’Abric Romaní de Capellades.
Regulació de l'accés a les principals coves i avencs de Sant Llorenç
A part de la cova Simanya, també està tancada per treballs arqueològics la cova de les Ànimes mentre que als avencs del Daví i de Castellsapera l’accés està prohibit de l'1 de novembre al 31 de maig per la hibernació de ratapinyades. I la Cova de Mura també es pot visitar de forma guiada, de l'1 d'abril al 30 de novembre.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Geologia, Paleontologia, hàbitats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, ODS,