L'objectiu principal de la jornada, organitzada pel Centre d'Extensió Universitària i Divulgació Ambiental de Galícia (CEIDA) i la Diputació de la Corunya, era la creació d'un punt de trobada de les diverses entitats i administracions gallegues des d'on aconseguir, per una banda, donar visibilitat i difondre les bones pràctiques que realitzen en la gestió ambiental i, per una altra, crear sinergies de col·laboració entre els diferents agents que treballen sobre el territori.
En aquest marc, Carles Dalmases, de l'Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona, va oferir la xerrada "La Diputació de Barcelona en la gestió d'espais de gran valor natural" en què va exposar el projecte SITxell (Sistema d'Informació Territorial de la Xarxa d'Espais Lliures de la Província de Barcelona). Aquest Sistema d'Informació Territorial que conté una categorització i valoració dels sòls no urbanitzables a partir de l'anàlisi de les seves característiques ecològiques, paisatgístiques i socioeconòmiques és un cas paradigmàtic d'allò que l'administració local pot realitzar per a la correcta gestió, no només dels espais naturals, sinó també del conjunt del territori.
Els assistents a la jornada tècnica foren tant els responsables polítics i tècnics de les àrees de medi ambient, cultura, turisme i promoció econòmica de les administracions locals d'àmbit gallec, com els responsables dels grups de desenvolupament rural, acció costera i professionals diversos.
El fòrum, inaugurat pel president de la Diputació de la Corunya, Valentín González Formoso, va presentar, a la primera part, a més a més del programa SITxell de la Diputació de Barcelona, altres experiències estretament vinculades a la gestió local concretades en les ponències "Els Grups de Desenvolupament Rural (GDR), una possibilitat de col·laboració entre els municipis i la societat", a càrrec de José A. Santiso, president de l'Associació de GDR de Galícia, i "Els Grups d'Acció Local del sector pesquer (GALP), una oportunitat de col·laboració per als municipis del litoral", a càrrec d'Andrés Ga Boutureira, president del Grup Acció Costera Golfo Ártabro. GAC.
Per la seva banda, la segona part de la jornada va estar constituïda per una taula rodona moderada per César Longo, alcalde de Paderne i vicepresident de la Reserva de la Biosfera Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo en la qual es va debatre a propòsit de la gestió ambiental de la Diputació d'Ourense; les Reserves de la Biosfera de la província de Lugo i l'estratègia ambiental de la Diputació de Pontevedra.
Goretti Sanmartín, vicepresidenta de la Diputació de la Corunya, va clausurar la jornada.
Trobareu més informació aquí.