caes
Conservació de la Biodiversitat

Conservació de la Biodiversitat

Navegació

Aportació d'aigua per tal de garantir la supervivència del barb de muntanya (Barbus meridionalis) al torrent de Castelló, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Water supply to ensure the survival of the Mediterranean barbel (Barbus meridionalis) in the Castelló torrent, in the Sant Llorenç del Munt i l'Obac Natural Park



Autor: SCCP

Tipus d'experiència

Maneig espècies Maneig hàbitats/ecosistemes


Objecte de conservació sobre el qual actua

  • Flora: tota aquella característica dels cursos d’aigua intermitents de la muntanya mitjana mediterrània
  • Fauna: Barb de muntanya (Barbus meridionalis) i fauna associada a cursos fluvials
  • Gestió d'hàbitats /ecosistemes

Data

15/07/2021 - dataF


Paraules clau

Sequera, ecosistema fluvial, zones altament sensibles, fauna amenaçada, aportació aigua, basses aïllades


Keywords

Draught, fluvial ecosystem, highly sensitive areas, threatened fauna, provide water, isolated ponds


Àmbit territorial

Sant Llorenç del Munt i l'Obac


Persona de contacte/responsable

Nom: Daniel Pons Julià (Tècnic del parc)
Correu electrònic: ponsjd@diba.cat


Instrument de planificació sobre el qual s’emmarca

Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (període 2015-2024) Pla de seguiment i control de paràmetres ecològics al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Conveni de col·laboració per a l'estudi dels efectes del canvi ambiental en les comunitats d'organismes dels rius mediterranis (CARIMED). FEHM - Universitat de Barcelona / Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona.


Situació de partida

Donada la sostinguda manca de pluges, a mitjans d’estiu del 2021 el torrent del Castelló, al terme municipal de Castellar del Vallès, es trobava pràcticament sec. Només es mantenien unes poques basses on es concentraven els barbs de muntanya que, en altres moments de l’any, es distribuïen al llarg de tot el curs fluvial.

A finals del mes de juliol, el grup de recerca FEHM - Universitat de Barcelona, que desenvolupa seguiments de la qualitat ecològica de diferents cursos d’aigua dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en el marc del conveni de col·laboració “Seguiment del canvi ambiental de la xarxa fluvial de la província de Barcelona” amb la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, va informar els tècnics del Parc Natural que la situació era delicada i que, si seguia sense ploure, probablement caldria prendre mesures per garantir la supervivència de la població local de barb de muntanya (Barbus meridionalis). Es tracta d’una espècie de peix endèmica considerada "Vulnerable" (segons categoria de la IUCN regional i el "Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya"), inclosa també en els annexos II i  V de la Directiva d’Hàbitats (UE). El seu àmbit de distribució es restringeix a les conques fluvials catalanes al nord del Llobregat i al sud de França, i es troba en evident regressió. Concretament, la població referida forma part del límit meridional de distribució, la conca del Besós, la qual és especialment vulnerable per la pressió de l’escalfament global i l’alteració dels rius.

 

 


Objectiu(s) de l'acció

  • L’objectiu principal va ser el de garantir la supervivència de la població de barb de muntanya (Barbus meridionalis) en aquest tram del curs fluvial on es venen realitzant seguiments de la qualitat ecològica des de fa dècades i que degut al seu bon estat de conservació global es considera un referent de com haurien d’estar els cursos fluvials d’aquesta tipologia en l’àmbit del Parc i de la província de Barcelona.
  • Com a objectiu secundari, però no menys important, garantir també la supervivència de la fauna i flora associada a les basses aïllades pròpies de cursos d’aigua intermitents de la muntanya mitjana mediterrània com el que ha estat objecte de l’actuació.

Accions concretes previstes/realitzades

  • Davant d’aquesta situació, la col·laboració entre els guardes del Parc Natural i experts (FEHM-UB, Societat Catalana d’Herpetologia - SCH i Sorelló, Estudis al medi aquàtic), per una banda, i l’equip de Medi ambient de l’Ajuntament de Castellar del Vallès i la Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP), d’una altra, va permetre acordar que, amb la implicació de la SCCP i l’Ajuntament, s’aportés aigua de pou de bona qualitat a les basses considerades estratègiques per garantir la supervivència de la població de barbs de muntanya en aquest torrent i en la quantitat mínima necessària, tant en funció de la situació de cada punt d’aigua com del règim de pluges que es donés al llarg dels mesos d’agost i setembre.
  • Al llarg de diferents jornades i de forma repartida entre una desena de basses, els voluntaris de la SCCP han aportat un total de 38 m3 d’aigua i s’ha aconseguit l’objectiu que la població de barb de muntanya al torrent del Castelló, així com molta fauna que va a abeurar-se en aquest curs fluvial, hagin sobreviscut a l’episodi de sequera d’enguany. Podeu veure imatges de l'actuació en aquest vídeo.

Resultats obtinguts

El resultat del seguiment de les actuacions realitzades en zones altament sensibles al torrent del Castelló es valoren com a just després de l'actuació. Caldrà comprovar l’evolució en properes campanyes de seguiment de la qualitat ecològica d’aquest tram fluvial i en base als resultats valorar noves actuacions a emprendre.


Difusió dels resultats

Butlletí “L’informatiu” de la Xarxa de Parcs

Xarxes Socials: Twitter, Instagram, Facebook

 

Dificultats trobades

Donades les dates, va ser un repte poder valorar en 10 dies la situació amb totes les parts implicades (personal propi de la Diputació de Barcelona i experts externs) i consensuar la millor solució donats els riscos i condicionants existents.

Una vegada acordada l’actuació, aconseguir els recursos (aigua, vehicles i remolcs amb dipòsit d’aigua) i l’equip de persones per executar-la, va ser menys difícil del que es plantejava inicialment perquè la Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP) ja venia realitzant aportacions importants d’aigua a punts fora de cursos fluvials per tot el territori que engloben els termes municipals de Castellar del Vallès i Granera.

La coordinació entre la SCCP i l’equip tècnic del PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va ser molt àgil donada la bona entesa entre ambdues parts i la bona predisposició dels voluntaris.


Data d'elaboració de la fitxa

13/09/2021


Wiki de conservación d'Europarc

#language("interest")