Gestió de la bioinvasió de l’eruga del Boix (Cydalima perspectalis) al jardins del Parc del Castell de Montesquiu

Management of the bioinvasion of the Boxwood caterpillar (Cydalima perspectalis) in Montesquiu Castle gardens



Parc del Castell de Montesquiu

Tipus d'experiència

Maneig espècies


Data

01/04/2019 - dataF


Paraules clau

Eruga boix plaga cydalima perspectalis


Keywords

Boxwood caterpillar plague cydalima perspectalis


Àmbit territorial

Parc del Castell de Montesquiu

Marker
Leaflet © Diputació de Barcelona

Persona de contacte/responsable

Nom: Joan C. Angel Hernández
Correu electrònic: p.montesquiu@diba.cat


Instrument de planificació sobre el qual s’emmarca

PORN / PE. Pla Especial del Parc del Castell de Montesquiu. PRUG / pla de gestió Pla de conservació Altres: ………….. (especificar)…………………


Situació de partida

L’eruga del boix (Cydalima perspectalis), una espècie de lepidòpter invasora provinent del sud-est asiàtic, va ser detectada per primera vegada al Parc del Castell de Montesquiu el setembre de 2018. Un vol de centenars de papallones del boix va arribar en pocs dies provinent de comarques veïnes per aparellar-se i pondre els ous a les fulles dels boixos dels boscos del parc i de les tanques de boix dels jardins del castell. D’alguns d’aquells ous en van néixer petites erugues, que durant les posteriors setmanes es van alimentar de les fulles de boix, si bé amb l’arribada del fred a finals d’octubre, només van sobreviure les poques erugues que havien arribat a completar tot el creixement fins a la fase de pupa o bé les que s’havien quedat a la fase d’ou. Així, pupes i ous van restar fixades a les fulles dels boixos del parc durant tot l’hivern.
A l’abril de 2019, una quantitat important d’erugues va sortir dels ous i va començar a alimentar-se de les fulles dels boixos. Per combatre-les, el parc va contractar un servei d’erradicació de plagues, que va fer un tractament als 950 metres lineals de tanques de boix dels jardins consistent en l’alliberament del bacteri Bacillus thuringensis, que causa la mort de les erugues que s’alimenten dels boixos. Els boixos del jardí van seguir en bon estat de salut però els boixos dels boscos van patir una forta defoliació. Les erugues van completar el seu creixement fins a convertir-se en pupes a finals de primavera, a punt per transformar-se en papallones. D’aleshores ençà, aquest cicle s’ha anat repetint anualment, amb variacions segons la meteorologia i s’ha seguit amb el seguiment i els tractaments amb el mateix bacteri, amb especial atenció entre el maig i l’octubre.


Objectiu(s) de l'acció

  1. Mantenir els 950 metres lineals de tanques de boix dels jardins. 
  2. Fer el seguiment de l’impacte de la bioinvasió de la Cydalima pespectalis a Montesquiu.
  3. Relacionar les dades climàtiques de l’estació meteorològica del parc amb l’evolució de la plaga.

Accions concretes previstes/realitzades

  1. Instal·lació de trampes de feromones per al control de la corba de vol de la papallona.
  2. Inspecció setmanal de tota la longitud de boixos, mitjançant fitxes de seguiment 
  3. Tractaments fitosanitaris acurats adaptats al cicle anual de la plaga a partir de l’anàlisi de la corba de vol i les inspeccions setmanals.
  4. Poda estratègica per eliminar els capolls hivernals.

Resultats obtinguts

El 17 d’abril de 2023 es col·locaren 10 trampes i  es varen retirar el 13 de novembre. Aquest 2023 es col·locaren uns quinze dies abans que l’any anterior per veure si l’arribada dels primers  lepidòpters s’avançava. Durant aquests set mesos es renovaren les feromones en  4 ocasions amb una cadència d’ús de 45 dies. Els registres de vol  i la campanya de seguiment començà el 3 de maig. Arribaren les  primeres captures el 12 de juny, una setmana més tard que el 2022. Les darreres es capturaren el 30 d’octubre coincidint  pràcticament amb la mateixa data del 2021 i del 2022. El 13 de novembre després de dues inspeccions amb captures zero es donà per finalitzada la campanya. Foren un total de 28 inspeccions setmanals cada dilluns.

En mode general  el volum de vol ha sigut força superior al del 2022 en el qual es capturaren 1.445 individus en comparació als 5.293 d’enguany. Això representa un 366% més. Cal precisar que el 2022  teníem un total de 13 trampes que s’han reduït a 10 aquest 2023. A més al llarg de la campanya hem tingut baixes successives de trampes fins a finalitzar la campanya només amb quatre unitats. Dit això, les dades no poden ser exactament comparables, sí indicadores i en qualsevol cas si  no hi hagués hagut baixes, les captures, haurien augmentat encara més.  De totes maneres, la tendència clara a l’alça es confirma amb el pic de vol màxim d’enguany, que arribà a 805 exemplars en comparació al de l’any anterior que arribà als 231.

La corba  de vol ha set singular concentrant la màxima activitat al final de la campanya. Un pic de vol discret a mitjans de juliol que queda aturat de forma sobtada al final del mateix mes. A principis d’agost començà una remuntada clara que probablement la calorada de la tercera setmana d’agost mantingué a ratlla, ja  que vàrem registrar temperatures màximes superiors als 40º durant els dies 21, 22 i 23 d’agost respectivament.  Posteriorment,  la corba és torna a enfilar progressivament amb 3 pics pràcticament simètrics separats per 14 dies fins a assolir el màxim de la temporada  el 23 d’octubre. Realment un final de campanya amb molta activitat. A partir d’aleshores i només en 12 dies el vol  baixa en picat per quedar  a zero el dia 6 de novembre. Fer notar que el període més plujós d’aquesta campanya es concentrà als mesos de maig i juny quan l’any anterior es va localitzar a l’agost i setembre. En l’àmbit de temperatures també ha canviat el patró. Enguany hem concentrat  la part més càlida de l’estiu a la segona meitat de l’estació quan l’any passat vam tenir fortes calorades al mes de juny. Amb aquesta dinàmica la tardor ha sigut  càlida i més seca, situació que hauria afavorit el bon desenvolupament del cicle de la C. pespectalis fins ben entrada la tardor. Analitzant la dinàmica general de la corba cal preveure que  les larves  que persisteixin latents en capoll hivernal  per la propera campanya seran molt majors que el 2022 perquè el volum de l’activitat ha sigut màxima al final de la campanya. Per tan gran nombre de capolls hivernals hauran quedat a les boixedes esperant la seva oportunitat a la primavera. 

Els registres més significatius al llarg de  la campanya els trobem a les trampes número 4 i número 5 situades en el sector nord i oest dels jardins de la Masoveria i les trampes 2, 3, 8, 9 i 10 que se situen en el perímetre de l’espai enjardinat. Això continuaria indicant com l’any 2021 i 2022 que el flux de papallones entra majoritàriament a la zona dels jardins per les zones que termenegen amb una major àrea boscosa que no és tractada i que encara té un potencial actiu gràcies al rebrot del boix, tot i la gran afectació que ha patit al bosc. Òbviament, el tractament dels boixos dels jardins no donen gaires oportunitats a l’evolució de les larves i, en conseqüència, a papallones pròpies  del mateix jardí.

Al llarg  de la campanya s’han realitzat 3  tractaments amb Bacillus thuringiensis amb producte comercial Delfín (reg 19.159) apte per jardineria amb una dosificació 0,75g/litre. Un tractament total als 950 metres lineals de tanca de boix necessita 800 i 1.400 litres de caldo. El 14 d’abril es feu un tractament total (950 l). El 28 de juliol un tractament total (1.310 l) i un darrer també total el 5 d’octubre (1.200 l). Tots 3 varen tenir una bona permanència durant els dies posteriors a l’aplicació gràcies a la manca de precipitacions, per tant, vam poder actuar sobre el màxim de larves actives.

Les conclusions rellevants d’aquesta campanya indiquen que la plaga no està en recessió tot i que les afectacions han sigut minses als jardins. Podríem afirmar que la plaga continua molt activa al bosc i creix quan torna a haver-hi rebrotada (aliment). A la zona dels jardins la tenim controlada gràcies als tractaments. La climatologia seca i calorosa ha continuat afectat les larves joves que sovint quedaven deshidratades poques hores després de fer  eclosió. El boix també ha patit afectacions per sequera recurrent  amb  l’assecament  de fulles d’algunes plantes. Caldrà veure l’evolució dels  boixos i la persistència d’activitat al bosc en els anys vinents en la mesura que la dinàmica del canvi climàtic segueixi modificant les condicions.

A desembre de 2023, totes les tanques de boix dels jardins del castell segueixen en bon estat de salut vegetal.


Figura 1. Evolució del vol de la Cydalima perspectalis 2021-2023 als jardins del Castell de Montesquiu (captures totals).

 


Difusió dels resultats

Xarxes socials del parc
Notícies a infoparcs
Notícies a la revista el 855
Memòries del parc 2019-2022


Dificultats trobades

La sequera acumulada des de 2021 també afecta directament als boixos i a la plaga.
El canvi climàtic modifica els cicles de comportament de la plaga i cal fer esforços per monitoritzar i adaptar-se.
El mantenir un mínim número de trampes operatives degut als furts i a la degradació per motius meteorològics.


Documents addicionals


Data d'elaboració de la fitxa

13/12/2023


Wiki de conservación d'Europarc

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials