Conservació de la Biodiversitat

Efectes dels incendis forestals en les poblacions de mol·luscs terrestres


 

Cernuella virgata©Vicenç Bros

En el marc de l'estudi multidisciplinari 'Seguiment integral de la recolonització faunística post-incendi, a la zona afectada per l'incendi de l'any 2003, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac' [ enllaç: 4]  s'ha estudiat  també els efectes dels incendis forestals en les comunitats de cargols terrestres i llimacs. [ enllaços 1, 2, 3] .
Els resultats dels treballs realitzats indiquen que, a causa dels efectes del foc forestal, es produeix un canvi radical de les condicions ambientals de l'hàbitat, com són l'estructura de la vegetació i l'absència d'humus i fullaraca. Arrel d'això, a les zones cremades s'observa una absència molt significativa de nombroses espècies característiques del bosc, i amb una  àmplia distribució europea com on  Pomatias elegans o Acanthinula aculeata, i un increment de les espècies pròpies dels ambients més oberts o secs com són Cernuella virgata o Xerocrassa penchinati a causa a la simplificació de l'estructura de l'hàbitat. 
Els estudis fets quatre anys després de l'incendi han demostrat, al mateix temps, que la recolonització des del marge de l'incendi és molt lenta per aquest grup d'animals; per contra, dins del cremat s'han detectat animals propis de bosc que han degut sobreviure a l'incendi. 
Aquets estudis, a més d'avaluar els canvis en la composició de la comunitat després d'un incendi, també han permès analitzar si les pràctiques de gestió post-incendi poden afavorir o no a determinades espècies de mol·luscs terrestres d'interès per a la conservació. 
L'àrea d'estudi ha estat dividida en cinc zones: incloent una zona control no cremada i quatre zones amb diferents tipus de tractament post-incendi (indrets amb cap tractament, zones amb extracció de troncs, zones amb extracció de tronc i brancada, i finalment indrets amb extracció de tronc i posterior subsolat).

Enllaços:
  1. Recolonization of a burned Mediterranean area by terrestrial gastropods
  2. Does postfire management affect the recovery of Mediterranean communities? The case study of terrestrial gastropods
  3. Efectes del foc en les comunitats de mol·luscs terrestres en l’incendi forestal de 2003 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: aplicacions a la gestió del Parc
  4. Is Response to Fire Influenced by Dietary Specialization and Mobility? A Comparative Study with Multiple Animal Assemblages

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials