Estudis ecològics dels caragols xeròfils del gènere Xerocrassa
Xerocrassa penchinati ©Vicenç Bros
Xerocrassa montserratensis ©Vicenç Bros
Els incendis forestals i la creixent cobertura dels boscos, actuen com a forces oposades en la configuració de l'estructura de l'hàbitat, la composició del sòl i la humitat en el medi natural. Per tant, aquests processos de transformació dels paisatges produeixen significatives alteracions en les poblacions faunístiques.
Per a la realització del treball [enllaç: 1] s'han triat com a model dues espècies de caragols terrestres Xerocrassa montserratensis i Xerocrassa penchinati, i s'han estudiat els diferents hàbitats del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per esbrinar les seves preferències.
En l'estudi es conclou que les dues espècies segueixen un patró similar de selecció de l'hàbitat, ja que estan absents en els alzinars i en els boscos densos. Són, doncs, organismes característics de medis rupícoles, concretament de les codines i pedregars que trobem a les parts altes del massís i, alhora, també estan presents en els ambients arbustius amb poca cobertura arbrada i sorprenentment en els indrets cremats en l'incendi forestal de l'any 2003.
En l'estudi s'han comparat les fotografies aèries del 1956 i del 2003 fetes al parc natural, i les codines han resultat ser lleugerament majors l'any 1956, la qual cosa indica que la reforestació natural a llarg termini pot engolir aquests hàbitats d'interès paisatgístic i patrimonial. Les codines i pedruscalls són interessants per l'elevat nombre d'espècies singulars de flora i fauna, i la seva conservació serà una mesura molt important per assegurar el manteniment d'aquests endemismes. Així mateix, les alteracions provocades pels incendis forestals afavoreixen un augment de l'heterogeneïtat del paisatge i poden suposar, malgrat els efectes devastadors per a les persones i els seus bens, un augment significatiu de la biodiversitat.
Enllaç: