caes

Diputació de Barcelona | Sant Miquel del Fai | Xarxa de Parcs Naturals La Diputació ja ha enllestit les obres, amb un cost de 5,5 milions d’euros

Sant Miquel del Fai obrirà al públic el 15 d'abril els caps de setmana i festius

16/03/2023

Sant Miquel del Fai, a l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, reobrirà al públic el dissabte 15 d’abril. Així ho va anunciar la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el dijous 16 de març en una visita de final d’obres. En aquest primer moment, Sant Miquel del Fai obrirà els caps de setmana i festius, amb un aforament de dues-centes persones. L’accés serà gratuït, però caldrà fer una reserva prèvia a la web. Els treballs de condicionament han costat 5 milions i mig d’euros per garantir la seguretat dels visitants.

A la visita, van acompanyar Marín l'alcaldessa de Sant Feliu de Codines, Mercè Serratacó, l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, el regidor de medi ambient de Bigues, Jesús Cano, el primer tinent d'alcalde de Sant Quirze Safaja, Sito Piella, i la regidora Montserrat Melo, i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, el conseller comarcal de turisme, Àlex Valiente, així com la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, i els diputats Pere Pons, Valentí Junyent i Dionís Guiteras.

Marín va recalcar que l’obertura es farà "ordenadament, amb entrades controlades i amb la màxima seguretat", per recuperar "l’espai amb un respecte màxim a l’entorn i a l’evolució climàtica". Des d’ara i fins al 15 d’abril, la Diputació farà proves pilot per fer el recorregut interior de l'espai i també hi haurà les primeres visites escolars, dels municipis de la rodalia. La presidenta de la Diputació agraeix "als alcaldes, alcaldesses i als consells comarcals la confiança amb la Diputació de Barcelona", qui ara els retorna l’espai en condicions.

La visita pública a Sant Miquel del Fai es recupera després de les obres de condicionament, que han suposat una inversió de 5.453.624 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona. El principal objectiu dels treballs ha estat que els visitants tinguessin les màximes garanties de seguretat en un entorn molt complex geològicament que és, a la vegada, el que li dona caràcter i rellevància.  

Des de l’adquisició de la finca, l’any 2017, la Diputació de Barcelona ha prioritzat les condicions de seguretat, amb grans intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres. Especialment, en l’estabilització de talussos i el sanejament de les cingleres.  

També s’han renovat les baranes i els tancaments de protecció de tot l'espai, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris amb propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric. 

Amb el condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor del 2018 i del temporal Gloria del 2020, s’han tornat a posar en servei àrees concretes de les balmes a l’entorn del llac. 

També s’han reformat totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat, per adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte a l’entorn natural, així com renovat i adequat les instal·lacions de baixa tensió, per a la seva legalització. 

Una altra actuació important ha estat l’adequació de l’aparcament i l’espai d’acollida de visitants, amb actuacions per condicionar l’arribada i l’espai per a vehicles, i revertir les deficiències d’instal·lacions i pavimentació.  


Visita pública

Els visitants podran accedir gratuïtament a Sant Miquel del Fai a partir del dissabte 15 d’abril. En una primera fase obrirà els caps de setmana i els dies festius i en tres franges horàries: matí (de 10 a 12 h), migdia (de 12 a 14 h) i tarda (de 14 a 16.30 h). 

La visita requerirà reserva prèvia, amb un sistema en línia a la web (encara no disponible) que facilitarà l’entrada gratuïta per accedir-hi i un codi QR per estacionar si és necessari. 

L’aforament a Sant Miquel del Fai serà limitat a dues-centes persones alhora i 85 vehicles; amb la possibilitat que vehicles de mobilitat reduïda puguin accedir fins a la porta de l'espai. 

La visita serà lliure, en un recorregut dissenyat per conèixer dotze punts d’interès, gràcies a la instal·lació d’elements interpretatius amb les característiques més rellevants i l’accés a informació més ampliada. Tots aquests elements faciliten la informació a persones amb capacitats diverses, en la tasca contínua de fer de Sant Miquel del Fai un espai inclusiu i d’accessibilitat universal. 

El recorregut es completa amb un audiovisual i l’exposició "Els cingles de Bertí i Sant Miquel del Fai. Recuperem el nostre patrimoni", que pretén donar a conèixer el complex i posar en valor el conjunt natural i patrimonial. L’exposició s’adreça a tots els públics i, en especial, a totes els veïns i veïnes dels municipis propers a Sant Miquel del Fai.

Sant Miquel del Fai s’integra dins l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, que s’incorporarà a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per oferir un espai de visita, gaudi de la natura i turisme sostenible.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Diputació de Barcelona, Sant Miquel del Fai, Xarxa de Parcs Naturals, ODS, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, Educació ambiental,